StoryEditor
Svijet‘OBIČNA FARSA‘

Srpkinja se preselila u Švicarsku pa požalila: ‘Ovo je policijska zemlja, ljudi nemaju emocije. Završila sam pred sudom jer sam suprugu odnijela ručak na posao‘

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 12:19

Srna Zagorac iz Novog Sada udana je za Mijata i živi na relaciji Srbija - Švicarska, ali se odlučila vratiti u rodnu zemlju, a razloge je navela u svojoj ispovijesti za medije, a njezinu priču prenosi Balkans Press.

Kako je rekla, vrlo brzo nakon doseljenja u Švicarsku shvatila je da je život u toj zemlji "šarena laž", zbog čega već 14 mjeseci, koliko je u braku, pola mjeseca živi u Srbiji, a pola u Švicarskoj kako bi bila sa suprugom.

Iako mnogi Balkanci maštaju o lagodnom životu u ovoj zemlji, prema riječima Srne, realnost je tamo potpuno drugačija. Kako uvjerava, blagostanje koje vlada u Švicarskoj samo je prividno budući da se sve vrti oko novca, odnosno plaćanja poreza, a doseljenike iz Srbije posebno izluđuje to što susjedi prate svaki njihov korak, pa ako učine nešto što nije po propisu, u roku od nekoliko minuta na vrata kuca policija.

- Svi bježe vani, a ja mislim da sam među rijetkima koja će čovjeka koji je ovdje više od 40 godina vratiti u Srbiju. Ljubav je čudo - kaže Srna.

Prema njezinim riječima, okidač da definitivno natjera supruga da se vrate u rodnu zemlju bila je bezdušnost najbližih susjeda koju je osjetila na svojoj koži.

image
Screenshot/BalkansExpress

Naime, susjed Švicarac prijavio je bračni par Zagorac da kuhaju ručak u servisu za automobile, što je prema njihovom zakonu strogo kažnjivo.

- Moj suprug drži servis za popravak automobila, a ja sam mu kao prava supruga odlučila na posao donijeti ručak. Međutim, ubrzo se na vratima pojavilo pet policajaca koji su došli da nam pišu kaznu, optužujući me da radim na crno kao kuharica. Iako smo im objasnili da smo samo željeli podgrijati ručak, završili smo na sudu, pa sad moramo dokazivati da je to u Srbiji normalno i da nismo imali lošu namjeru - kaže Srna, koja ističe da je to samo jedna u nizu nevjerojatnih situacija koje je proživjela u toj "obećanoj zemlji". 

Prema njenim riječima, susjedi će vas prijaviti ako sami popravljate kvarove u kući, jer se time po švicarskom zakonu isključivo mora baviti majstor kojeg treba debelo platiti. U suprotnom ćete i na ovoj osnovi biti optuženi da radite na crno.

- Ovo je zaista policijska zemlja, u kojoj se sve vrti oko novca i poreza. Jednostavno, što god radio, porez moraš platiti, pa čak i kad držiš kućnog ljubimca. Ovdje rijetko tko ima svoju kuću budući da su sve pod hipotekom. Ako se razbolite, umrijet ćete na ulici ako nemate osiguranje ili novca za liječenje. Oni nemaju emocije, zbog čega je život u Švicarskoj obična farsa - kaže Srna, prenosi Balkans Press.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 20:02