StoryEditorOCM
Svijetne mare za žrtve

Srbija zgrće milijune na prodaji oružja Izraelu; Netanyahu: ‘Vučić je istinski prijatelj Izraela, riječima i djelima‘

Piše Vijesti sd
2. rujna 2024. - 13:19
Preko Srbije u Izrael je otišlo jako puno oružja, samo u srpnju u vrijednosti 7,3 milijuna eura (ilustracija)Jack Guez/Afp

Srbija je u srpnju izvezla više od 8 milijuna dolara oružja u Izrael, što se poklopilo s pet izraelskih vojnih letova iz Beograda u zračnu bazu u blizini Be‘er Sheve, dok je ta balkanska zemlja nastavila ignorirati zabrinutost zbog ratnih zločina nad palestinskim civilima u Gazi.

Prema carinskim podacima s portala koji objedinjuje poslovne podatke Srbije, Yugoimport-SDPR je u srpnju izvezao oružja i/ ili streljiva u Izrael u vrijednosti nešto većoj od 7,3 milijuna eura, koliko je ukupna vrijednost srpskog izvoza oružja i streljiva u tu zemlju u 2024., na 23,1 milijun eura, piše Hareetz, prenosi Klix.ba.

image

Izrael ne priznaje genocid koji su počinili Srbi nad muslimanima u BiH, a Izrael nije sudjelovao u glasanju u UN-u o uspostavljanju međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Antonio Balić/Cropix

Isporuke u srpnju poklopile su se s pet izraelskih vojnih letova koje je identificirao BIRN/Haaretz iz beogradske zračne luke Nikola Tesla u izraelsku zračnu bazu Nevatim.

BIRN/Haaretz je prethodno identificirao šest izraelskih vojnih letova između dva grada ove godine putem otvorenih web stranica za praćenje letova.

Najmanje 15 letova napravljeno je u Izrael iz Beograda i južnog grada Niša od prosinca 2023., čime je Srbija među vodećim zemljama podrijetla za letove oružja koji su slijetali u zračnu bazu Nevatim od početka rata.

‘Zračni most bez presedana‘

Izračun se temelji na podacima iz otvorenih izvora koje je Haaretz prikupio u proteklih 11 mjeseci. Zračnim mostom bez presedana, koji je uključivao više od 230 teretnih zrakoplova, isporučeno je oružje uglavnom iz strateških vojnih rezervi Sjedinjenih Država diljem svijeta.

Dana 15. kolovoza, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, Volker Turk, rekao je o situaciji u Gazi: "Ova nezamisliva situacija velikim je dijelom rezultat stalnog neuspjeha izraelskih obrambenih snaga da se pridržavaju pravila ratovanja.

"U prosjeku, oko 130 ljudi je ubijeno svaki dan u Gazi u proteklih 10 mjeseci. Razmjeri razaranja domova, bolnica, škola i bogomolja od izraelske vojske su duboko šokantni", rekao je Turk.

image

22. srpnja tri različita Lockheed C130 izraelskih zračnih snaga   sletjela su u Beograd i brzo se vratila u Izrael, utvrdio je BIRN/Haaretz  (ilustracija)

Afp

U dva dana obavljeno je pet srpanjskih letova. Dva leta obavio je 21. srpnja izraelski teretni zrakoplov koji je letio u ime Ratnog zrakoplovstva iz Beograda u zračnu bazu Nevatim; sljedećeg su dana tri različita Lockheed C130 izraelskih zračnih snaga - serijski brojevi 545, 663 i 667 - sletjela u Beograd i brzo se vratila u Nevatim.

BIRN/Haaretz identificirao je još tri leta izraelskih ratnih zrakoplova u kolovozu, iz Beograda i Niša u Nevatim, ali novinari nisu uspjeli identificirati odgovarajuće podatke o izvozu oružja/streljiva.

 Srbija ne mari za Un i Haaški sud

Sve srpske prodaje oružja Izraelu ove godine uslijedile su nakon što je Međunarodni sud pravde, najviši sud UN-a, naredio Izraelu 26. siječnja da spriječi svoje snage da počine ili potaknu djela genocida nad Palestincima, kao odgovor na tužbu za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika protiv Izraela. Konačna presuda o tome je li Izrael stvarno počinio genocid u Gazi mogla bi potrajati godinama.

Dana 5. travnja, Vijeće za ljudska prava UN-a podržalo je poziv "za prekid prodaje, prijenosa i preusmjeravanja oružja, streljiva i druge vojne opreme Izraelu... kako bi se spriječila daljnja kršenja međunarodnog humanitarnog prava te kršenja i zlouporabe ljudskih prava. "

image

Srbija je prodavala oružje Izraelu ne obazirući se na osude zločina iz UN-a i Haaga

Afp

A 20. svibnja glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu podnio je sudu zahtjev za izdavanje naloga za uhićenje premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta pod optužbom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nedavno, 20. lipnja, stručnjaci UN-a pozvali su zemlje i tvrtke da zaustave transfere oružja i streljiva Izraelu, rekavši da bi mogli "predstavljati ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava i riskirati suučesništvo države u međunarodnim zločinima, uključujući genocid"..

Već tada, sljedećeg mjeseca, Srbija je Izraelu isporučila borbenu opremu vrijednu 7,3 milijuna eura.

u čekanju posjeta izraelskog predsjednika

Vlada Srbije tek treba komentirati sadržaj pošiljki, a srpsko Ministarstvo trgovine odbilo je 8. ožujka zahtjev BIRN-a za pristup informacijama o tome kada su izdane izvozne dozvole i koja je vrsta oružja isporučena, proglasivši informaciju "strogo povjerljivom".

Ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić u kolovoškom intervjuu za Jerusalem Post odbio je komentirati saznanja Haaretza/BIRN-a i predstavljaju li pošiljke oružja službenu državnu politiku.

"Srbija će uvijek pozivati ​​na prestanak nasilja i prestanak ljudske patnje, kao i podržavati mirno rješenje u pregovorima, o kojem će se međusobno složiti sve uključene strane", rekao je Đurić.

image

Benjamin Netanyahu i Aleksandar Vučić paze da nikakve žrtve ne ugroze njihovo prijateljstvo zasnovano na oružju i novcu

Afp

U veljači, tjednima nakon prve isporuke oružja, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Netanyahu razgovarali su telefonom. Vučić je u objavi na Instagramu rekao da su razgovarali o "daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa". Netanyahu je tvitao:

"Vučić je istinski prijatelj Izraela. Izrazio sam mu zahvalnost na njegovoj nepokolebljivoj podršci, riječima i djelima."

Veleposlanik Izraela u Srbiji nedavno je rekao da Izrael ne priznaje genocid koji su počinili Srbi nad muslimanima u BiH, a Izrael nije sudjelovao u glasanju u UN-u o uspostavljanju međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potezima koji su percipirani u Beogradu kao izraelska podrška Srbiji. Očekuje se da će predsjednik Isaac Herzog uskoro doći u diplomatski posjet Beogradu, piše Hareetz, prenosi Klix.ba.

image

Očekuje se da će izraelski predsjednik Isaac Herzog uskoro doći u diplomatski posjet Beogradu

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55