StoryEditorOCM
Svijetkriminal bez granica

Španjolska policija uhitila ‘Ludog Johnnyja‘, vođu srpskog ‘Vračarskog klana‘; uhićen i njegov bliski suradnik

Piše hina
24. listopada 2024. - 11:59
‘Ludi Johnny‘ uhićen je u Barceloni 18. listopada, izvijestila je španjolska policija (ilustracija)Afp

Španjolska policija uhitila je u Barceloni dvojicu visokopozicioniranih članova "Vračarskog klana", kriminalne organizacije iz Beograda, za kojima je bila raspisana potjera u Srbiji, Austriji i Španjolskoj.

Muškarci, čija imena policija nije objavila, uhićeni su u razmaku od šest dana.

"U Barceloni je 18. listopada uhićen vođa srpskog klana poznat pod nadimkom ‘Ludi Johnny‘, a onda je priveden i čovjek od njegovog povjerenja", priopćila je španjolska policija.

Taj drugi bjegunac bio je tražen u Srbiji zbog namjernog ubojstva, u Austriji zbog otmice i nezakonitog pritvaranja, a u Španjoskoj zbog ozljeđivanja.

 "Prijeti mu zatvorska kazna od 40 godina", priopćila je policija u Španjolskoj. Bio je bijegu nakon sudjelovanja u ubojstvu člana suparničkog klana nestalog u ožujku 2020., a čije je tijelo pronađeno mjesec dana kasnije u bunaru kod Sopota u Srbiji s prostrijelnom ranom.

debeli krimi dosje

Ubojstva između pripadnika "Vračarskog klana" i njihovih teritorijalnih rivala iz “Škaljarskog klana” počela su 2014. zapljenom pošiljke kokaina u španjolskoj luci Valenciji. U njihovom sukobu je do danas ubijeno više od 60 osoba, izvijestila je španjolska policija.

Uhićenog se također tereti da je u Austriji sudjelovao u otmici i mučenju pripadnika suparničke bande. Žrtvu su pod izlikom posla pozvali u hotel, oteli ga i pretukli, te zatražili njegovog oca da plati milijun eura za njegovo oslobađanje.

S obzirom na ozbiljnost zločina i djelovanje bjegunca u više zemalja, pokrenuta je međunarodna istraga kojom je koordinirao EUROPOL, ured za suradnju europskih policija. U istrazi su sudjelovali policajci iz Austrije, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Francuske i Italije.

"Ovim uhićenjem, koje se pridodaje onom od 18. listopada  kada je priveden ‘Ludi Johnny‘, zadan je težak udarac vodstvu “Vračarskog klana”, poručila je španjolska policija.

image

Čovjek od  povjerenja ‘Ludog Johnnyja‘ uhićen je šest dana poslije njega (ilustracija)

Jorge Guerrero/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 11:59