StoryEditorOCM
Svijetagora

Šok u Ukrajini: Papa je imenovao miljenika Kremlja na ključno mjesto za odnose s pravoslavljem

12. prosinca 2022. - 18:00
Još uvijek u papinoj glavi Rusija biva vrlo pojedno- stavljeno izjednačena s borcem protiv američkog kapitalizma koji izrabljuje njegovu Južnu Ameriku. Zato papa, kao Gugerotti, filorus, ima snažne protuameričke i protueuropske stavoveAFP

Ovdje se ne bavim stvarima vjere i morala, bavim se politikom Vatikana, a tu papa nije nezabludiv. Naprotiv, zbrkanost vatikanske diplomacije i samog pape nakon što je Putin upao i brutalno počeo masakrirati Ukrajinu, bilo je do te mjere za mnoge zbunjujuće da su papu Franu nazvali filorusom. To nije daleko od istine.

Ukrajincima, pa i Hrvatima, kojima su zbog odgađanja Stepinčeve kanonizacije rane još uvijek svježe, kako bi se udovoljilo Rusima i Srbima, suzdržavanje od jasnih riječi osude Rusije u ime ekumenizma čini se kao “sudjelovanje” u zlu. Agresija na Ukrajinu je pokazala da ekumenski izgovor za takvu vatikansku “neutralnost” nema nikakvih opravdanja. Jer Ruska pravoslavna srkva, kao i srpska, su izravno kao vjerske (?) zajednice stale na stranu Putinova zločina.

Nadbiskupova kritika

Ukrajinci su pokušali urazumiti papu da konačno počne stvari nazivati pravim imenom i promijeni retoriku i diplomatsku strategiju. To su donekle uspjeli nakon što je kijevski grkokatolički nadbiskup Ševčuk bio kod pape i otvoreno mu iznio ukrajinske kritike na njega i njegovu diplomaciju, koja je diletantska slika one iz vremena “ostpolitik”. Nakon što mu je nadbiskup Ševčuk sasuo što je imao, papa Frane je počeo jasnije govoriti i napisao pismo Ukrajincima.

I kada se mislilo da je papa zbog nerealne, blesave vizije ekumenizma s “nekima” koji ekumenizam ne žele, shvatio tko je Kiril, tko je Putin, tko je i “naš” Porfirija na kraju krajeva, uslijedio je novi šok.

Naime, zbog istog “ekumenizma” s Kirilom, papa Frane je svih ovih mjeseci potiskivao u svojim nastupima ruske agresorske zločine kao i zločine same pravoslavne džihadije zvane Ruska pravoslavna crkva. U ovom zadnjem pismu se, dakle, nakon susreta s Ševčukom njegov pristup nešto popravio. No nakon što je za prefekta Kongregacije za istočne crkve imenovao nadbiskupa Claudia Gugerottija koji je prije toga bio nuncij u Kijevu, došao 2015. nakon okupacije Krima, car je opet gol.

Kao nuncij u Ukrajini Gugerotti se istakao svojim snažnim filoruskim osjećajima i interpretacijama stvarnosti. Njegov filorusizam je bio do te mjere iritantan da je izazivao ogorčenost ukrajinskih katolika i pravoslavaca. Stoga su i jedni i drugi vršili pritisak na kardinala Parolina i papu da ga smijeni. I bio je povučen, premješten u London.

Ali, evo ga opet, vraća se na velika vrata na “mjesto (ruskog) zločina”, kao čelni čovjek Vatikana zadužen za istočne Crkve. Kao da papa nikako ne želi ruske krvoločne agresore i crkvenjake koji ih podržavaju nazvati pravim imenom. Još uvijek u njegovoj glavi Rusija biva vrlo pojednostavljeno izjednačena s borcem protiv američkog kapitalizma koji izrabljuje njegovu Južnu Ameriku. Zato papa, kao Gugerotti, filorus, ima snažne protuameričke i protueurepske stavove.

Pravoslavci u Argentini

To je bilo jasno kada se Frane našao 2015. s Kirilom na Kubi i udarili u zajedničkoj izjavi prema dekadentnom Zapadu. Dobro, s mnogim kritikama koje s Istoka dolaze Zapadu bi se čovjek i složio, no problem je što ih izriču – stoput gori! Iste godine i tadašnja argentinska predsjednica Kirchner bila je kod Putina, i također targetirali Zapad kao prijetnju. Kao i argentinska politika, čije je protuzapadne sokove Bergoglio popio još u Argentini na matrici komunističke teologije oslobođenja, tako je i Bergoglio gajio tijesne veze s ruskim pravoslavcima u Argentini. Ruska pravoslavna crkva u Argentini i Bergoglio smatrali su da dijele i istu prošlost: Zajednička im je netrepeljivost prema dominaciji SAD - a i EU koji ih ugnjetavaju.

Kardinal Bergoglio pak svake je godine prisustvovao božićnoj liturgiji u pravoslavnom hramu u Buenos Airesu. Papa Frane stoga iracionalno voli Ruse, ali ne voli Hrvate i mnoge druge slavenske narode, ne voli SAD i Europu. Zato njegovo imenovanje Gugerottija, što je bio novi šok za Ukrajince, nije slučajno.

Gugerotti je miljenik Kremlja. Prije nego što je bio imenovan nuncijem u Ukrajini, gotovo deset godina bio je nuncijem u “ruskom svetu”, u Gruziji, Armeniji i Azerbajdžanu. Ruska pravoslavna crkva tada ga je odlikovala ordenom “Zlatna medalja svetog Bartolomeja”. To je priznanje ustrojeno uz blagoslov ruskog patrijarha Kirila, a dodjeljuje se nerusima i nepravoslavcima, kako piše ne poleđini medalje, “za posebne zasluge za sveto (rusko) pravoslavlje”. Inače, Gugerotti tečno govori ruski.

Par dana pak prije nego je Putin napao Ukrajinu, 19. 2. 2022. Gugerotti je dao intrvju za Telepace, koji čini dio mreže vatikanskih medija i, kao Putin uoči agresije, pravdao rusko ponašanje širenjem NATO-a, nahvalio ruski ponos, nahvalio Bjelorusiju, i popljuvao korumpiranu Ukrajinu.

Neka vrati medalju

Prije toga, nakon što su se u Parizu 2019. našli Putin i Zelelensky uz posredovanje Macrona i Merkelice, obrušio se na vojnu pomoć Zapada Ukrajini, poglavito na dragovoljce (među njima su i Hrvati) koji ratuju za Ukrajinu i nazvao ih plaćenicima. To je kao da vukovarskog heroja, Francuza Jean-Michel Nicoliera nazovete plaćenikom.

Istinabog, uz dozvolu pape Frane, nakon što su ga Ukrajinci potjerali kao nuncija, Gugerotti je u Londonu sudjelovao na prosvjedu “Svi smo mi Ukrajinci”.

U redu, ako je tako, ako je promijenio mišljenje, zbog funkcije koju je prihvatio u Vatikanu, bilo bi lijepo da onu medalju koju je dobio “za poseban doprinos ruskom pravoslavlju” i sukladnom imperijalizmu poštom pošalje nazad Kirilu. Ili Putinu. Isti vrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 09:28