StoryEditorOCM
Svijetjedan u nizu

Šok u Kijevu: nakon masovnih raketnih napada Rusije, ministar vanjskih poslova podnio ostavku

Piše T. Š./JL
4. rujna 2024. - 08:58
Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba speaks to the press as he meets with US Secretary of State Antony Blinken at the US State Department in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by Mandel NGAN/AFP)Mandel Ngan/Afp

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podnio je ostavku, izvijestio je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Štefančuk, javlja Kyiv Independent, a prenosi Jutarnji list. Štefančuk je rekao da će Kulebina potencijalna ostavka biti "razmotrena na jednom od sljedećih plenarnih sastanaka", ali nije precizirao datum.

Služeći kao ministar vanjskih poslova od 2020. godine, Kuleba je bio na čelu napora Ukrajine da angažira svoje međunarodne saveznike i osigura nova partnerstva od početka rata širokih razmjera.

Rusi granatirali zgrade u centru Lavova: traje akcija spašavanja, Zelenski poslao poruku, Poljska opet digla avione

Nakon ranijih glasina o njegovoj smjeni u kolovozu prošle godine, Kuleba je na nacionalnoj televiziji rekao da ga ta mogućnost ne zabrinjava.

"Radim, nijedan posao nije stalan i potpuno sam miran oko svega", rekao je tada. "Rekao sam na samom početku da ću otići pod dvjema okolnostima - prva je ako to od mene zatraži predsjednik. Druga je ako uđem u neko temeljno proturječje s vanjskom politikom i ne smatram mogućim raditi s to", dodao je Kuleba.

Ukrajinska Pravda je u utorak izvijestila, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Kuleba biti smijenjen, a da se njegova zamjena još razmatra. Najvjerojatniji kandidat za tu poziciju bio bi zamjenik ministra vanjskih poslova Andrij Sibiha, rekli su izvori.

To je još jedna u nizu ostavki u posljednjih 24 sata u vrhu ukrajinskih vlasti. U utorak je ministar u ukrajinskoj vladi zadužen za domaću proizvodnju oružja u ratu s Rusijom podnio je u utorak ostavku zajedno s još dvojicom ministara, izvijestio je jučer predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Nakon tjedana razgovora o vjerojatnoj rekonstrukciji vlade, rekao je da će zastupnici razmotriti zahtjeve za ostavkom ministra za stratešku industriju Oleksandra Kamišina, ministra pravosuđa Denisa Maljuske i ministra okoliša Ruslana Strileca. Ostavku je nakon devet mjeseci na dužnosti podnio i Vitalij Koval, čelnik Državnog imovinskog fonda Ukrajine (SPFU).

Volodimir Zelenski je u utorak je također smijenio zamjenika predstojnika ureda predsjednika, Rostislava Šurmu, navodi se u dekretu na predsjedničkoj web stranici. Ukrajinski mediji su i ranije izvještavali da parlament razmatra Šurminu smjenu. On je dužnost preuzeo u studenom 2021. U dekretu se ne objašnjava zašto je smijenjen.

U međuvremenu je ostavku podnijela i Olha Stefanišina, potpredsjednica ukrajinske vlade zadužena za europske integracije. Njezina ostavka dolazi nakon ostavke ukrajinskih ministara strateške industrije, pravosuđa i zaštite okoliša.

Razlozi ostavki nisu navedeni, a vijesti dolaze nakon višemjesečnih izvješća o mogućoj smjeni više ukrajinskih ministara.

David Arahamia, čelnik stranke Sluga Narodne stranke predsjednika Volodimira Zelenskog u parlamentu, rekao je u utorak da će rekonstrukcija utjecati na više od polovice osoblja vlade. "Sutra je dan razrješenja, a prekosutra dan imenovanja", dodao je. Zelenski je u ožujku rekao da Ukrajinci mogu očekivati ​​nove rekonstrukcije vlade u budućnosti, nakon potresa u njegovom najužem krugu.

Ministar infrastrukture i potpredsjednik vlade za obnovu Oleksandr Kubrakov i ministar poljoprivrede Mikola Solski smijenjeni su u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51