StoryEditor
Svijetfaxai

Snažan tajfun se obrušio na Tokio, predložena evakuacija za više od sto tisuća ljudi

Piše Hina
8. rujna 2019. - 23:48

Iznimno snažan tajfun, Faxai, obrušio se u nedjelju na okolicu Tokija, gdje su vlasti upozorile stanovnike da se pripreme na neobično snažan vjetar i oborine.

Tajfun koji prate udari vjetra do 216 km/h, trebao bi zahvatiti japansku prijestolnicu u noći na ponedjeljak, pa su vlasti izdale naputak za neobaveznu evakuaciju za više od 110.000 ljudi.

Željeznički, pomorski i zračni promet u prijestolnici bio je u nedjelju poremećen i tako će, očekuje se, biti i u ponedjeljak.

"Budite spremni na opasnosti zbog udara vjetra i visokih valova. Budite oprezni na moguće odrone, poplave i porast vodostaja rijeka", priopćila je meteorološka agencija.

Vjetrovi i kiše bi mogli dosegnuti "rekordnu" razinu, rekao je Naoji Nakamura, čelnik agencije.

Željeznička kompanija Central Japan Railway Company izvijestila je da ukida stotinjak superbrzih vlakova između Tokija i gradova u središtu i na zapadu Japana. Ne prometuju ni trajekti u Tokijskom zaljevu.

Aviokompanije su otkazale 171 let a zatvorene su i neke autoceste u priobalju zapadno od Tokija, u Kanagawi.

Neki veliki trgovački centri i zabavni parkovi, pa tako i Tokyo Disneyland, morali su zatvoriti prije završetka radnog vremena, objavila je javna mreža NHK.

Japan je navikao na tajfune i na tropske oluje pod kraj ljeta i u jesen.

Sredinom kolovoza, moćni tropski ciklon Krosa zahvatio je zapad zemlje praćen snažnim vjetrom i jakim pljuskovima u kojima je jedna osoba izgubila život.

Krajem kolovoza u velikim poplavama poginule su tri osobe na jugozapadu zemlje.

#TOKIO#TAJFUN

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:46