StoryEditorOCM
Svijetna najvišoj razini

Smirivanje tenzija između EU-a i Kine: Merkel i Macron razgovarali s Xijem, ali zasad ništa od dugo ‘odmrzavanja‘ investicijskog sporazuma između Kine i Europe

Piše hina
5. srpnja 2021. - 18:26
Jedno od 'ukazanja' kineskog predsjednika -- Xi Jinping na velikom ekranu u prigodi obilježavanja 100. godišnjice Komunističke partije KineNoel Celis/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak su održali zajedničke razgovore s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, u vrijeme sve zategnutijih odnosa između EU-a i druge najveće ekonomije svijeta.

Videokonferencija bila je fokusirana na europsko-kineske odnose, međunarodnu trgovinu, zaštitu klime i bioraznolikosti, prema riječima glasnogovornika njemačke vlade.

Također su raspravljali o suradnji glede borbe protiv covida-19, zalihama globalnog cjepiva i drugim međunarodnim i regionalnim problemima.

Merkel i Macron zalagali su se za pooštravanje kratkoročnih ciljeva smanjenja ugljikovog dioksida, kao i na zajedničke napore da se zaštiti bioraznolikost. 

Kineski grad Kunming domaćin je UN-ove Konferencije o bioraznolikosti u listopa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:29