StoryEditorOCM
Svijetmisteriozni nestanci

Slučajevi nestale djece koji još nisu riješeni: Inga (5) se iz šume nikada nije vratila, a Amber (2) je nestala s imanja

Piše vijesti sd
7. travnja 2024. - 09:18

Prema svjetskoj statistici nestalih osoba procjenjuje se da u svijetu, svake godine, nestane oko 8 milijuna djece. Najveći broj registriranih slučajeva nestanaka djece je u SAD-u, gdje godišnje nestane oko 800.000 djece, što znači da u toj zemlji svakih 40 sekundi jedno dijete nestane ili bude oteto, piše Večernji.hr. Zabrinjava i podatak da je, u periodu od samo 9 godina, između 2011. i 2020., broj otmica djece porastao za čak 133 posto. 

Većina prijava nestanka ili otmice djece se uspješno riješi u roku od samo nekoliko sati, dio slučajeva se rješava godinama, a postoji i dio onih koji trajno i zauvijek ostane neriješeni. 

S imanja u Kingstonu na obali jezera Wakatipu na Novom Zelandu 17. listopada 1992. godine nestala je tada dvogodišnja Amber-Lee Cruickshank. Sa svojom majkom, očuhom i mlađim bratom, bila je kod prijatelja u kući, a dok su se odrasli družili malena je nestala. 

Istražitelji su sumnjali da bi djevojčica mogla biti i žrtva neke prljave igre, no tragova koji bi doveli do konkretnih odgovora, nije bilo. Ni više od tri desetljeća kasnije slučaj nestanka nije riješen, no policija nije odustala od potrage.

"Ne mogu shvatiti kako djevojčica može nestati s lica zemlje. Bol i tjeskoba koju osjećamo su nepodnošljivi, ali nastavljamo živjeti u nadi da će se jednog dana dogoditi čudo i da ćemo imati odgovore koje očajnički tražimo“, izjavila je za Stuff majka djevojčice, Nicky Cruickshank.

Iz apartmana u portugalskom ljetovalištu, 3. svibnja 2007. godine nestala je Madeleine Beth McCann koja je tada imala tri godina, a slučaj njenog nestanka do danas je obavijen velom tajne, piše Večernji.hr. Obitelj McCann bila je na odmoru s grupom prijatelja i njihovom djecom. Roditelji su stavili djecu na spavanje i otišli na večeru u 50-ak metara udaljeni restoran, a kada je oko 22 sata Kate došla u sobu u provjeru, krevet Madeleine bio je prazan. 

Nakon nestanka djevojčice njezini su roditelji bili podvrgnuti intenzivnom ispitivanju, sumnjičilo ih se za umiješanost, no status osumnjičenika im je ukinut kada je portugalsko državno odvjetništvo, u srpnju 2008., zbog nedostatka dokaza arhiviralo slučaj. 

Inga Gehricke (5) nestala je 2. svibnja 2015., iz šume u Schönebecku, Saska-Anhalt, u blizini njemačkog grada Stendala. Djevojčica je tog kobnog dana s ostalom djecom otišla u šumu skupljati drva za logorsku vatru i više se nikada nije vratila. U potrazi je sudjelovalo 1000 ljudi, vatrogasci, policajci, a odmah su uključeni i psi tragači i policijski helikopteri, no djetetu nije bilo ni traga.

Jedan od najstarijih, neriješenih slučajeva koje je zabilježio američki Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu, je slučaj nestanka Marjorie West, koji se dogodio prije 86 godina nakon čega je pokrenuta jedna od najvećih potraga, od otmice Lindberghovog djeteta.

Na Majčin dan, 8. svibnja 1938., četverogodišnja Marjorie je s roditeljima, 7-godišnjim bratom Allanom i 11-godišnjom sestrom Dorotheom, bila na pikniku u šumi, u Marshburg u Pennsylvaniji. Dok je razgovarala s majkom, Dorothea je ostavila Marjorie samu, a kada se vratila djevojčice više nije bilo. U potrazi za nestalim djetetom sudjelovalo je 3000 lokalnih ljudi i 500 policajaca te potražni psi, no ni nakon pet mjeseci, koliko je potraga trajala, policija nije uspjela pronaći dijete koje je nestalo iz okruga McKean u Pennsylvaniji. Nestanak Marjorie West i danas je velika neriješena misterija, piše Večernji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:28