StoryEditor

Slučaj Timošenko: Ukrajina se udaljava od Europe

Piše PSD.
11. listopada 2011. - 18:38

Presuda u slučaju Timošenko je znak da se Ukrajina udaljava od Europe. Pa ipak, pregovori između Kijeva i Bruxellesa ne bi trebali biti stavljeni na led, smatra u svom komentaru Bernd Johann.

Julija Timošenko, bivša premijerka i nekadašnja čelnica demokratskog pokreta u Ukrajini, trebala bi provesti sedam godina u zatvoru zbog zlouporabe vlasti. Tako glasi presuda suda u Kijevu. Sud je donio odluku na temelju Kaznenog zakona koji djelomično potječe iz sovjetskih komunističkih vremena.

Timošenko je, prema presudi, 2009. godine oštetila državu za milijunske iznose kada je s Rusijom dogovorila ugovor o isporuci plina. Ona je pri tome prekoračila svoje ovlasti kao predsjednica vlade. Zato sada, poput neke kriminalke, mora iza rešetaka.

Kada bi se s takvim pravnim shvaćanjem ocjenjivalo djelovanje vlada širom svijeta, onda bi zatvori biti puni bivših premijera. Jer, onima koji snose političku odgovornost ne uspijeva uvijek spriječiti nastajanje financijske štete vlastitoj zemlji.

Julija Timošenko nije optužena zato što je pronevjerila novac. Ona ga nije stavila u vlastiti džep. Ona je jednostavno u pregovorima u Moskvi morala prihvatiti krajnje visoku cijenu za energiju. Ako je Ukrajina skoro potpuno ovisna o ruskom plinu, onda se, eto, loše pregovara.

Ne začuđuje to što političari Europske unije i drugih zapadnih zemalja govore o politički motiviranom procesu. Jer, od promjene na vlasti u Ukrajini 2010. godine, Timošenko nije prva političarka koju je punom snagom pogodila toljaga ukrajinskog kaznenog prava.

Ministar unutarnjih poslova u tadašnjoj vladi Julije Timošenko već odavno sjedi u zatvoru. Bivši ministar gospodarstva je dobio politički azil u Češkoj. Može biti da su ti političari prekršili prave propise. No, način postupanja pravosuđa i retorika politike iz Kijeva koja ga prati ostavljaju dojam kao da sudovi kažnjavanjem pokušavaju ugušiti važne oporbene glasove.

Kako bi Europska unija trebala reagirati? Pregovori o opsežnom sporazumu o slobodnoj trgovini i približavanje Ukrajine EU-u su neposredno pred zaključenjem. Ukrajiniski predsjednik Viktor Janukovič je uvijek izjavljivao da njegova zemlja želi prihvatiti europske vrijednosti i načela.

No, ova presuda udaljava Ukrajinu od Europe. Pa ipak, pregovori ne bi trebali biti prekinuti. Inače će Ukrajina biti dovedena u izolaciju kao što je to slučaj s autorirativnom Bjelorusijom, na koju EU ima vrlo malo utjecaja.

U slučaju Timošenko još nije izrečena posljednja riječ. Spominju se izmjene zakona, revizija, pa čak i pomilovanje. Navodno je to u interesu predsjednika Janukoviča. Jer, i on je 2010. godine sklopio ugovor o isporuci plina s Rusijom. Taj je ugovor, doduše, za Ukrajinu povoljniji, ali u zamjenu za to on je za 25 godina produžio ugovor o razmještanju ruske crnomorske flote na Krimu. Neka nova vlada mogla bi doći na ideju da je i tim ugovorom nanesena šteta državi.

deutsche welle

item - id = 145458
related id = 0 -> 1021311
related id = 1 -> 1016074
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 23:06