Array ( [view] => item )
noget
StoryEditor
Svijetfunkcija pluća

Slovenija upozorila svoje građane: Pušači, u doba širenja koronavirusa dobro je znati ove stvari

24. ožujka 2020. - 11:38
Paun Paunović/Ilustracija/HANZA MEDIA

Nacionalni institut za javno zdravstvo Slovenije (NIJZ) upozorio je da su pušači općenito podložniji respiratornim infekcijama, pa i vjerojatno koronavirusu.

Dodali su, međutim, kako trenutačno nema dovoljno dokaza koji bi podržali takvu tvrdnju.

Svakako po njima, pojedinci s lošijom plućnom funkcijom, koji mogu biti i posljedica povezanih s pušenjem, vjerojatno će imati povećan rizik od komplikacija kada su zaraženi novim koronavirusom.

"Pušenje ometa i smanjuje mehanizme dišnih putova koji pročišćavaju dišne ​​puteve, odnosno migrene u dišnim putevima i izlučivanje sluzi. Kod pušača je funkcija migrena narušena, a sluz je gušća i gušća. Osim toga, pušenje ima štetne učinke na imunološki sustav i smanjuje nečiju sposobnost borbe protiv infekcije", poručuju s Instituta.

Prema dostupnim podacima, još nije jasno koliko bi osoba prije moguće infekcije koronavirusom trebala prestati pušiti da bi umanjila rizik od komplikacija. Poznato je da se funkcija pluća značajno poboljšava u roku od nekoliko mjeseci nakon prestanka pušenja. To umanjuje i vjerojatnost respiratornih infekcija, objasnio je NIJZ.

Izdvojeno

31. srpanj 2020 10:11