StoryEditorOCM

Slovenci predstavili restauriranu podmornicu Zeta, jedino Hrvate nisu pozvali

Piše PSD.
17. rujna 2011. - 18:14
U Vojnom muzeju u Pivki, uz nazočnost slovenskog vojnog i političkog vrha, široj javnosti u u subotu je predstavljen novi muzejski eksponat, restaurirana podmornica P-913 "Zeta" koju je Sloveniji doniralo Ministarstvo obrane Crne Gore.

Podmornica je kopnenim putem porevezena od Crne Gore, preko Srbije i Mađarske do Slovenije.

Na svečanosti predstavljanja tog, kako za medije kaže umirovljeni slovenski kontraadmiral Marijan Pogačnik, "spomenika slovenskog znanja i podmorničarske tradicije" bila je i ministrica obrane Slovenije Ljubica Jelušić.

Pozivi su upućeni, između ostalog, i svim akreditiranim vojnim atašeima Veleposlanstava u Ljubljani. Međutim, doznajemo, pozivnica nije pristigla na adresu samo jednog Veleposlanstva i to onog Republike Hrvatske, tako da hrvatski vojni ataše neće sudjelovati događaju u Pivki.

Nepozivanje vojnog atašea Hrvatske upućeniji u ovu priču tumače kao svojevrsni čin političke osvete zbog neuspjele akcije Ministarstva vanjskih poslova RH koje je pokušalo ove godine dopisima i upozorenjima prema Ministarstvu obrane CG spriječiti transport podmornice iz Boke kotorske do Pivke.

Razlog hrvatske diplomatske akcije bila je činjenica da podmornica spada u sukcesijsku imovinu bivše JNA, a čiji proces diobe ni 20 godina od nestanka SFRJ nijeokončan. Ipak, slovenska brzina, spretnost i potpuno ignoriranje hrvatskih zahtjeva presudila je potezu hrvatskih diplomata.

Podmornica u Pivki već je postala glavna gradska turistička atrakcija za čije razgledavanje cijena karte iznosi 5 eura, odnosno 35 kuna. Sama podmornica, nekad matične luke u splitskoj Lori, kompletno je obnovljena uz pomoć "Društva podmorničara Slovenije" i Slovenske vojske.

Dok Slovenci ovu podmornicu uz neviđenu medijsku promociju predstavljaju kao dokaz tradicije slovenskog podmorničarstva, podsjetimo kako je ista izgrađena 1985.godine u "Brodogradilištu specijalnih objekata" u Splitu.

D. KRNIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 01:23