StoryEditorOCM
Svijetmilijarde u igri

Slomljen je Putinov uljez Viktor Orban: pao je veliki dogovor u Bruxellesu, Ukrajini stiže enormna pomoć!

1. veljače 2024. - 12:26

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu”, objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da bi se pridobila suglasnost Mađarske. Europski čelnici žele poslati jasnu poruku da EU još uvijek čuva leđa Ukrajini te su zbog toga bili spremni za još jedan sukob s problematičnim mađarskim premijerom. Na današnjem okupljanju u Bruxellesu razgovara se o slanju 50 milijardi eura pomoći Kijevu i paket spasa podupiru listom svi čelnici EU-a osim jednoga, "Putinove mađarske guje" u europskim njedrima.

Na zadnjem samitu EU-a u prosincu Orbán je stavio mađarski veto na pomoć Ukrajini. No, ovaj put Bruxelles se čini puno odlučniji u slanju jasne poruke Vladimiru Putinu, ali i Donaldu Trumpu, u pogledu Ukrajine. Usprkos upozorenjima da je Rusija najveća prijetnja europskoj sigurnosti i usprkos alarmantnim pozivima europskim čelnicima na zajedništvo, Viktor Orbán i dalje gleda samo svoj zaplotnjački interes.

image

Viktor Orbán i slovački premijer Robert Fico 

Ludovic Marin/Afp

Poljski premijer Donald Tusk rekao je već na samom početku sastanka da su već svi jako umorni od ruskog rata u Ukrajini, ali i od Viktora Orbána. Ako njegova pamet zadominira nad EU-om, naglasio je, Ukrajina će izgubiti, a Europa postati jako ugrožena. Viktor Orbán postao je velika prijetnja europskoj sigurnosti, zaključio je Tusk.

I estonska premijerka Kaja Kallas naglasila je potrebu blokiranja Orbána i njegovih želja da stalno bude u europskom centru pažnje. Kallas je poručila da je 26 čelnika raspravljalo o tome kako razbiti obrazac Orbánova reketarskog izvlačenja ustupaka od EU-a i da taj plan mora uključiti sve. Finski premijer Petteri Orpo također je kazao da nitko ne može ucjenjivati 27 zemalja i da tome mora doći kraj.

image

Ursula von der Leyen, Charles Michel,  Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Viktor Orbán i Olaf Scholz 

Ludovic Marin/Afp

Veliki dio trvenja između Mađarske i ostatka bloka proizlazi iz Orbánove bliskosti s Vladimirom Putinom, što se mađarski premijer i ne trudi sakriti. Dok je Ukrajina prošlog listopada bila zaglavljena u iscrpljujućoj protuofenzivi, Orbán je prkosio EU-u otputovavši u Peking na sastanak s ruskim predsjednikom. Tijekom njihova sastanka, Orbán je ponizno rekao Putinu da se "Mađarska nikad nije ni pokušavala suprotstaviti Rusiji". Ruski despot na to je gotovo pomilovao po glavi umiljatu mađarsku pudlicu i sastanak je završio srdačnim grljenjem pred kamerama.

Orbánova veza s Putinom nije samo za pokazivanje: njegova zemlja ima duboke gospodarske i interesne veze s Moskvom, posebice u energetskom sektoru. Mađarska zato od prvog dana rata u Ukrajini odugovlači i diže rampe na svakom koraku kad EU pregovara o različitim rundama sankcija protiv Rusije. Ako najnoviji paket sankcija EU-a protiv Rusije, donesen u prosincu, ne uključi i ograničenja ruske nuklearne energije, to će biti uglavnom zbog protivljenja Budimpešte takvom potezu. Orbán se tome oštro suprotstavio tvrdeći da se njegova zemlja oslanja na atomsko gorivo iz Rusije.

image

Putin pomno prati zbivanja u Bruxellesu

Kristina Kormilitsyna/Afp

Osim što je blokirala niz odluka EU-a, Mađarska je također i jedina članica NATO-a koja još nije odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu. Orbán je službeno podupro švedsku kandidaturu, ali je "neočekivano" zapelo prilikom ratifikacije odluke u parlamentu, gdje Orbánova vladajuća desničarska stranka Fidesz ima komfornu većinu.

Uglavnom, Viktor Orbán je nešto poput Milorada Dodika u srcu Europske unije: destruktivac koji živi od ucjenjivanja i uživa biti u centru pažnje dok odrađuje sve što treba za Putinove plemenite interese. Mađarska ne štiti samo ruske nasilnike: ona u EU-u aktivno blokira i europske sankcije protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika koji nasiljem protjeruju palestinske starosjedioce sa Zapadne obale. Ideju o sankcijama i zabrani izdavanja viza takvim Izraelcima predložio je prvi diplomat EU-a Josep Borrell, no Mađarska se našla na strani nasilnika, među najvjernijim saveznicima Izraela, zajedno s Austrijom i Češkom.

image

Viktor Orbán sa svojim strateškim partnerom

Grigory Sysoyev/Afp

Budimpešta tobože njeguje i "dugogodišnji stav" prema kojemu "Mađarska ne isporučuje oružje Ukrajini". Bila je i među najžešćim protivnicima novog pravilnika EU-a čiji je cilj zaštita medijskih sloboda. Orbán prkos protiv EU-a demonstrira i dugogodišnjim sporom s Bruxellesom oko vladavine prava u Mađarskoj: u prosincu 2022. Europska komisija zamrznula je zbog toga 22 milijarde kohezijskih sredstava EU-a namijenjenih Mađarskoj. Od toga je 10,2 milijarde eura oslobođeno prošloga prosinca, kad je izvršna vlast EU-a procijenila da je Budimpešta provela neke od reformi pravosuđa koje im je postavila kao preduvjet za oslobađanje europskog novca. No, oko 11,7 milijardi eura ostalo je zamrznuto zbog zabrinutosti Bruxellesa oko demokratskog nazadovanja i vladavine prava u zemlji pod palicom Viktora Orbána. To uključuje i goleme koruptivne probleme poput onih u dodjeli javnih ugovora, ograničenja akademskih sloboda, homofobični "zakon o zaštiti djece".

image

Ukrajinski zarobljenici nakon razmjene

Handout/Afp

Zajedno s Poljskom i Slovačkom, Mađarska se prošlog rujna pobunila i protiv odluke Europske komisije da ukloni ograničenja na uvoz žitarica iz ratom razorene Ukrajine. Tri zemlje, a sve graniče s Ukrajinom, tada su optužile EU da je time ugrozio egzistenciju njihovih poljoprivrednika koji su suočeni s naglim priljevom jeftinijih ukrajinskih proizvoda.

image

Kutak za diktatore: Trump, Orbán, Erdogan...

Adrian Dennis/Afp

Na posljednjem samitu EU-a u prosincu, Orbán je posve očekivano uložio i veto na paket od 50 milijardi eura koji je Ukrajini trebao pružiti financijski spas u iduće četiri godine. Jedini u cijelom EU-u koji je blokirao tu odluku bio je "Milorad Dodik iz Budimpešte". Još od tada se nateže s ostatkom EU-a kako bi izvukao što više ustupaka za sebe u zamjenu za povlačenje veta. Uoči sastanka europskih čelnika koji je otpočeo jutros nudilo mu se nekoliko kompromisa za koje se ne zna hoće li ih Orbán uopće razmotriti. No, među diplomatima u Bruxellesu kojima je dosadilo mađarsko ucjenjivanje sve više na zamahu dobiva i ideja da se na Orbána konačno primijeni članak 7. Ugovora o Europskoj uniji. On predstavlja prilično eksplozivnu mjeru koja bi zapravo suspendirala Orbánovo pravo glasa o odlukama EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:48