StoryEditor
Svijetruzinavi tegljač

'Slobodna' u posjedu inspekcijskog nalaza Bourbon Rhodea: pogledajte fotografije koje najbolje svjedoče u kakvom je stanju brod nestalog kapetana Dina Miškića upućen u plovidbu

6. listopada 2019. - 17:14
burbon1

Havarija broda Bourbon Rhode izazvala je ogorčenje, pogotovo među pomorcima koji se svakodnevno, uz teškoće svog zanimanja, susreću i sa zahtjevima brodara koji su nerijetko u koliziji s pravilima struke. Naime, u utrci za novcem često se ide na plovidbu uz minimum tehničkih održavanja pri svakojakim vremenskim uvjetima.

Pokazao je to slučaj Bourbon Rhodea, koji je unatoč nizu nedostataka zabilježenih prije četiri mjeseca upućen na plovidbu.

Tijekom tehničkog pregleda broda, koji je napravljen od strane kompanije Bourbon u svibnju ove godine u Nigeriji, pojedini dijelovi plovila dobili su ocjenu 'nezadovoljavajući', uz napomenu da se nedostaci trebaju ukloniti prije sljedećeg pregleda.

Brod je nakon pregleda u Nigeriji bio na kraćem zaržavanju na suhom doku u Las Palmasu, nakon čega je upućen na plovidbu preko Atlantika, ali nije poznato jesu li uklonjeni nedostaci i u kojoj mjeri.

Prijatelj kapetana Miškića: Ima nade! Prema izjavi preživjelih Ukrajinaca s broda, sedam članova posade uspjelo je ući u splav i pluta Atlantikom! Pomozite nam da ih nađemo!

Supruga šibenskog kapetana šokirana odlukom francuskog brodara: Želimo da se nastavi potraga za posadom! Nismo u pitanju samo mi, nego sedam obitelji. Javnost mora znati neke činjenice...

Kako se na najgori mogući način pokazalo, stanje broda koje spada u okvire kompanijinih sigurnosnih standarda za plovidbu, ujedno nije garancija sigurnosti posade.

U izvještaju je vidljivo kako je brod star i loše održavan. Potpuno nezadovoljavajuću ocjenu dobili su: vanjska oplata broda i pramčani potisnik. i na fotografijama priloženim u izvještaj o pregledu se vidi da je vanjska oplata u tako lošem stanju da je preporučeno obnavljanje. Za oplatu u cijelosti, vanjsku i unutarnju, nabrojeno je kako je nužno: struganje, čišćenje i bojanje. Pramčanom potisniku je bila neophodna izmjena ulja i brtvila, zatim čišćenje i testiranje krila propelera te reparacija električnog motora. 

Nadalje je nabrojen pregled palube, prostora i opreme za smještaj, opreme za navigaciju i komunikaciju, sigurnosne opreme, pogonskog i upravljačkog mehanizma, pomoćnih motora. U nalazu stoji i da se hladnjaci i ventili “za sada drže”, ali svi redom trebaju servis. Najviše dijelova je ocijenjeno "zadovoljavajuće", što znači da je neophodno održavanje i popravljanje zbog određenih nedostataka, koji, ipak, nisu toliki da bi utjecali na sigurnost plovidbe.

Upravo takvu ocjenu, zadovoljavajuću, dobila su i sva vodonepropusna vrata. Naime, među nedostacima je zabilježeno da treba promijeniti brtvila na svim vratima. U transkriptima posljednje zabilježene komunikacije s kapetanom broda Dinom Miškićem stoji kako su kormilarnica i strojarnica izolirane vodonepropusnim pregradama, ali da voda i dalje raste. To je bila posljednja poruka s broda.

Predsjednica pisala Macronu

Iz Ureda predsjednice stigla je informacija da je Kolinda Grabar-Kitarović zamolila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se svojim autoritetom zauzme za ponovno razmatranje odluke o obustavljanju potrage te da se ne odustane od traganja za kapetanom Dinom Miškićem i njegovim članovima posade sve dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom. Predsjednica je zahvalila predsjedniku Macronu na naporima koje su francuske vlasti i nadležna tijela dosad poduzimali u ovome slučaju.

(Hina/JL)

Radman: Vjerujemo da je kapetan živ

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju da zajedno s obitelji i prijateljima nestalog hrvatskog kapetana Dine Miškića vjeruje da je Miškić živ, da nisu sve mogućnosti iscrpljene i podsjetio je da je trgovačkim brodovima naređeno da motre područje potonuća broda Bourbon Rhodea.

- Izdane su upute svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima da motre područje. Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ Kada su u pitanju životi hrvatskih državljana, onda smo tu prvi da ih zaštitimo - rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u nedjelju na 28. obljetnici utemeljenja 144. brigade Hrvatske vojske - Sesvete.

(Hina/JL)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 20:39