StoryEditorOCM
SvijetRATNI ZLOČIN

Skupina djece koju su Rusi oteli vraćena u Kijev, priče su strašne:‘‘Mama, ne želim ti govoriti o tome, ne bi spavala‘

Piše S. Pg.
24. ožujka 2023. - 10:18

Skupina ukrajinske djece koju su otele ruske vlasti i mjesecima držale u posebnim kampovima oslobođena je i vraćena kući, gdje su vrlo emotivno dočekana - javlja Daily Mail.

Sedamnaestero njih odvedeno je na okupirani Krim kada su njihove gradove zauzele ruske snage i rečeno im je da su ih obitelji napustile. Dobrotvorna organizacija jučer je vratila prvu skupinu otete djece u njihove domove, gdje su ispričali kako su ih Rusi tukli željeznim šipkama ako bi izrazili podršku vlastima u Kijevu.

Međunarodni kazneni sud prošlog je tjedna izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu, optužujući ih za ratne zločine zbog prisilnih deportacija 16.000 ukrajinske djece.

Haški sud optužuje Rusiju za pokušaj "preodgoja" djece, dok se nekima od njih prijetilo nasiljem i kažnjavana su zbog izražavanja proukrajinskih stavova. Jedan je tinejdžer ispričao kako su djecu tukli šipkama ako bi govorila bez da ih se nešto pita. Rekao je da ga je jedan zaštitar upozorio: "Odvest ćemo te u internat, tamo ćeš zaglaviti i onda sve shvatiti."

image

I tinejdžerica Taja Volinska (15) vratila se iz ruskog kampa

Sergei Chuzavkov/Afp

"Jedna djevojka je dobila udarac po leđima, imala je veliku modricu od šipke", dodao je. "Sjedili smo u dvorani, a tamo je netko viknuo ‘Slava Ukrajini!‘, a onda je netko odgovorio ‘Slava herojima‘. Odvedeni su, ali ne znam što je dalje bilo s njima. Rekao je da su mu ljudi koji su ga držali prijetili da će ga odvesti u Pskov, ruski grad blizu estonske granice, gotovo tisuću kilometara od Kijeva. ‘Tamo ima internat i tamo ćete biti usvojeni‘, rekao je.

Nakon što je autobus koji je vratio ukrajinsku djecu s teritorija pod kontrolom Rusije stigao u Kijev, desetogodišnji dječak skočio je ravno u očev zagrljaj. Denis Zaporožčenko čvrsto je držao svog sina i poljubio ga u čelo, prije nego što će također zagrliti svoje dvije kćeri koje su bile među 17 djece koja su mjesecima držane odvojene od roditelja.

image

Denis Zaporožčenko sa svojim 10-godišnjim sinom

Sergei Chuzavkov/Afp

Ponovno okupljanje organizirala je nevladina organizacija Save Ukraine koja se bori protiv ilegalnih deportacija ukrajinske djece.

Prema Kijevu, više od 16.000 ukrajinske djece deportirano je u Rusiju od početka invazije 24. veljače 2022., a mnoga su navodno smještena u ustanove i udomiteljske domove. Rusija negira optužbe i umjesto toga cinično uzvraća da je spasila ukrajinsku djecu od užasa rata.

Zaporožčenko je posljednji put vidio svoju djecu u listopadu 2022. u Hersonu, jedinom regionalnom glavnom gradu koji su ruske snage zauzele nakon invazije, kada su otišli u takozvani ruski ljetni kamp. Očekivao je teške borbe u svom rodnom gradu u trenutku dok su se ukrajinske snage sve više približavale s nakanom da ga ponovno osvoje, što su u studenom i uspjele. Slanje njegove djece na poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014. činilo se manjim zlom. Ruski dužnosnici "obećali su da će ih poslati u te kampove na tjedan ili dva", rekao je za AFP. "Dok smo mi shvatili da to nismo trebali učiniti, bilo je prekasno", rekao je.

Ukrajinske obitelji su ponekad bile pod pritiskom da pošalju svoju djecu na takozvane praznike, rekla je Miroslava Harčenko, odvjetnica koja radi u organizaciji Save Ukraine. "Roditeljima je rečeno da imaju sat vremena za razmišljanje i da će, ako Ukrajinci stignu prije, dovesti američke plaćenike koji će tući i silovati djecu. Nakon ucjena, manipulacija i zastrašivanja, odveli su djecu", dodala je Harčenko.

Roditelji su prije morali sami krenuti na naporan put kako bi sami pronašli svoju djecu, rekala je, ali sad je organizacija Save Ukraine organizirala grupno okupljanje deportirane djece, preuzimajući punomoć od roditelja  koji nisu bili u mogućnosti ići na put. Unajmili su autobus koji je prošao kroz Poljsku i Bjelorusiju, a zatim u Rusiju, prije nego što su pokupili djecu na Krimu.

Neka od djece s kojima je razgovarao AFP opisala su razinu političke indoktrinacije kojoj su bili izloženi: "Ako nismo pjevali rusku himnu, tjerali su nas da napišemo ispriku. Za Novu godinu prikazali su nam Putinov govor", rekla je 15-godišnja Tajsja. Zaporožčenkova 11-godišnja kći Jana rekla je da je "sve bilo kao u normalnim kampovima, ali su nas službenici kampa natjerali da pjevamo i plešemo kad su došli inspektori iz Moskve".

image

Inesa Vertoš (43) rekla je da je njezin sin Vitalijnnakon duge razdvojenosti postao ‘ozbiljniji‘

Sergei Chuzavkov/Afp

Inesa Vertoš (43) rekla je da je njezin sin nakon duge razdvojenosti postao "ozbiljniji": "Pogledao me i rekao: ‘Mama, ne želim ti pričati o tome, ne bi spavala noću.‘

Svoj djeci će biti pružena psihološka podrška, rekla je odvjetnica Harčenko iz Save Ukraine. Njezina je organizacija "učinila sve da se djeca i njihovi roditelji ne vrate na opasna područja", dodala je za.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 23:00