StoryEditorOCM
Svijetsrce na udaru

Skandinavske zemlje ograničile cjepivo Moderna za mlade, naročito muškarce, zbog rizika od miokarditisa koji ima opasnije dugoročne posljedice od Covida-19

Piše PSD
12. listopada 2021. - 13:39
”Korelacija s miokarditisom je posebno jasna kod cjepiva Spikevax koje proizvodi Moderna, i to posebno nakon primanja druge doze', piše u objašnjenju švedskih zdravstvenih vlastiVlado Kos/Cropix

Vijest je unijela nemir među mlade i njihove roditelje: nakon Švedske i Danske, i Finska je ograničila korištenje cjepiva američke Moderne. U Švedskoj to cjepivo ne primaju mlađi od trideset godina, u Danskoj mlađi od osamnaest. U Finskoj pak Moderna se ne preporučuje muškarcima mlađima od trideset godina.

Zdravstvene vlasti u tim zemljama govore o preventivnoj mjeri zbog malog rizika od upale srčanog mišića (miokarditis). "Korelacija je posebno jasna kod cjepiva Spikevax koje proizvodi Moderna, i to posebno nakon primanja druge doze", piše u objašnjenju švedskih zdravstvenih vlasti.

U Švedskoj se mlađim osobama preporučuje također mRNA cjepivo, ali ono koje je razvio njemački BioNTech, a proizvodi američki Pfizer, piše Alexander Freund za Deutsche Welle.

To je done...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:53