StoryEditor
SvijetEKSTREMI U UNIFORMI

Skandal u Njemačkoj: suspendirano 29 policajki i policajaca zbog razmjenjivanja slika izbjeglica u plinskim komorama i kukastih križeva

16. rujna 2020. - 15:50
Police officers wait next to a demonstration against the coronavirus Covid-19 restrictions in Munich, southern Germany, on September 12, 2020. (Photo by Christof STACHE/AFP)Christof Stache

U njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji otkrivene su komunikacijske zatvorene skupine u kojima se razmjenjivao sadržaj s ekstremno desnom pozadinom, a među njihovim članovima je i 29 policajaca, priopćeno je u srijedu u Duesseldorfu.

"Ovo je sramota za policiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nisam vjerovao da je ovako nešto moguće“, rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Herbert Reul na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Konferencija je sazvana nakon izvršenog pretresa u stanovima policajaca u Ruhrskoj oblasti i Porajnju, nakon čega je s dužnosti suspendirano 29 pripadnika i pripadnica policije kojima je dokazano da su bili aktivni u Whats App komunikacijskim skupinama (chatovima), u kojima su osobe ekstremno desnog svjetonazora izmjenjivale nedozvoljeni propagandni materijal.

Suspendirani policajci su svi u jednom trenutku karijere bili aktivni u policijskoj upravi grada Muelheima na Ruhru.

Na računalima i pametnim telefonima suspendiranih policajaca su, između ostalog, pronađene slike na kojima su izbjeglice prikazane u plinskim komorama, slike Adolfa Hitlera kao i kukasti križevi.

Predsjednik policije u Essenu je rekao kako suspendirani policajci do sada nisu upadali u oči zbog ekstremno desnih svjetonazora.

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Reul je najavio internu istragu kao i postavljanje specijalnog povjerenika za borbu protiv ekstremno desnih tendencija unutar policije.

Ministar unutarnjih poslova je rekao kako se mogu očekivati otkrića daljnjih slučajeva nakon provjere materijala zaplijenjenog u današnjim pretresima.

Sindikat policajaca (GdP) je izrazio ogorčenje zbog prisustva policajaca u radikalno desnim krugovima.

"Borba protiv ekstremne desnice spada u srž zadaća policije i zato je nedopustivo da policajci sami dijele ovakve radikalno desničarske sadržaje“, rekao je predstavnik GdP-a Michael Maatz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 20:28