SvijetDivljanje 'honorarnih patriota'

Skandal u Beogradu: ekstremisti upali na predstavu o Srebrenici! Pjevali nacionalističke pjesme i veličali Ratka Mladića, a policija poručila da su im ruke vezane!?

Piše A. B. K.
12. srpanj 2019. - 10:53

Dvadesetak osoba odjevenih u majice s nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova upalo je sinoć u Beogradu na izvođenje predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo". Predstava se održavala u Kolarčevoj zadužbini, a organizirao ju je srbijanski Helsinški odbor za ljudska prava.

Grupa koja je upala na predstavu pokušala je više puta nadglasati redatelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, da bi nakon toga počeli pjevati nacionalističke pjesme.

Organizatori su nekoliko puta pozivali pripadnike MUP-a u civilu da izbace provokatore kako bi se predstava nastavila u miru, na što je jedan od njih, prema izvještajima beogradskih medija, rekao da su mu „ruke vezane“.

Glumcima se pridružila i publika koja je pokušala izbaciti desničare iz dvorane.

Tek nakon što su glumci izašli razgovarati s provokatorima policija je reagirala i izvela ih je dvorane.

Na pitanje beogradskih novinara zašto nisu spriječili ulazak ljudi za koje se moglo procijeniti sa kakvim namjerama dolaze, jedan od pripadnika policije rekao je da je ulaz slobodan i da nisu mogli nikome zabraniti dolazak, ali da će zato biti procesuirani. Dodao je da je važno što ipak nije došlo do fizičkog obračuna.

Predstava je inače organizirana nakon komemorativnog skupa u središtu Beograd povodom 24. godišnjice obljetnice genocida u Srebrenici. Isti mladići koji su upali na predstavu bili su i u parku kod Predsjedništva Srbije gdje su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko veleposlanika i javnih osoba palili svijeće i odavali počast srebreničkim žrtvama. I na tom skupu su nacionalisti dobacivali uvrede, ali su bili fizički odvojeni policijskim kordonom.

- Divljanje "honorarnih patriota" i njihov upad na kazališnu predstavu o Srebrenici, izravna je posljedica verbalne i fizičke agresije koja dolazi sa samog vrha države – komentirala je potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Poručila je i kako Aleksandar Vučić cijeli svoj politički vijek dijeli građane i dovodi društvo na ivicu sukoba.

- U takvim okolnostima svi smo taoci neoradikalnog ludila koje traje već tri desetljeća i koje je započeo njegov politički otac Vojislav Šešelj kada je na identičan način prekinuo predstavu 'Sveti Sava' u JDP-u 1990. godine - navela je Tepić.

Stranka slobode i pravde traži da se osiguraju normalni uvjeti za rad svim umjetnicima kako bi mogli bez bilo kakvih ograničenja igrati predstave, interpretirati i oslikavaju stvarnost, „umjesto što su oni i njihova djela žrtve bezumlja sa kojim koketira Vučićev režim“.

#SREBRENICA# BEOGRAD#PREDSTAVA O SREBRENICI# EKSTREMISTI