StoryEditorOCM
Svijetrastu tenzije

Sjeverna Koreja poslala oštru poruku: ‘G7 je uzrokovao krizu, oni su ostatak hladnog rata‘

14. studenog 2023. - 06:42

Sjeverna Koreja kritizirala je skupinu G7 kazavši da je "ostatak Hladnoga rata" koji uzrokuje sukobe zbog vlastitih interesa i narušava suverenost drugih zemalja, poručio je državni medij KCNA u utorak.

Jo Chol Su, glavni direktor Odjela za međunarodne organizacije pri ministarstvu vanjskih poslova u Pyongyangu osudio je ministre vanjskih poslova G7 za "blaćenje" iskaza "samoobrambene i legitimne suverenosti" te zemlje u zajedničkome izvješću nakon prošlotjednoga sastanka u Tokiju. 

Zajedničko izvješće G7 poziva na humanitarne pauze u ratu Izraela i Hamasa, potvrđuje podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije te osuđuje raketna testiranja Sjeverne Koreje kao i transfer oružja u Rusiju.

"G7, koji je uzrokovao i potaknuo nedavnu međunarodnu krizu, zna reći svašta kako bi okrivio nezavisne suverene zemlje", kazao je Jo, prema KCNA.

"G7 je jednostavno glavni izvor opasnosti za globalni mir i sigurnost, te glavni kamen spoticanja koji sprečava uspostavu pravednoga međunarodnoga poretka."

Skupina ne može predstavljati međunarodnu zajednicu, već štiti interese samo nekoliko zemalja, kazao je Jo, prozvavši SAD za dobavljanje smrtonosnoga oružja Ukrajini s ciljem da "namjerno uništi mir i stabilnost" u Europi.  

Jo je također optužio Washington da provodi "pokvarene i opasne" vojne udare na Gazu "prikrivajući odvratni izraelski masakr nad civilima". 

"Izgubila je razlog postojanja", rekao je Jo. "G7, ostatak Hladnoga rata, treba odmah raspustiti, i to će biti prvi korak prema rješavanju trenutačne međunarodne krize i uspostavi globalnoga mira.

Sjevernokorejsko izvješće pojavilo se istovremeno dok Južnu Koreju posjećuju predstavnici 17 zemalja Zapovjedništva UN-a koje provode primirje u Korejskome ratu. Na razgovorima u utorak očekuje se obnova prisege da se odgovori na bilokakvu agresiju od strane Sjeverne Koreje.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:37