StoryEditor
SvijetZVECKANJE ORUŽJEM

Sjeverna Koreja opet prijeti vojnom intervencijom, ovoga puta zbog paketa hrane koje baloni donose iz Južne Koreje

Piše PSD.
14. lipnja 2020. - 14:01
AFP

Sestra sjevernokorejskog vođe zaprijetila je osvetom Južnoj Koreji uključujući i vojskom, u najnovijoj eskalaciji napetosti zbog prebjega sa sjevera koji natrag šalju propagandne materijale i hranu.

Kim Yo Jong, neslužbena glavna savjetnica Kim Jong Una zaprijetila je u priopćenju koje je u subotu objavila državna novinska agencija KCNA.

"Na temelju ovlasti koje mi je dao vrhovni vođa, naša stranka i država, dala sam naputak uredu zaduženom za odnose s neprijateljem da odlučno provede idući akciju", rekla je Kim. Nije navela o kojoj se akciji radi.

No njezino upozorenje stiže par dana nakon što je Južna Koreja pokrenula postupke protiv prebjega koji su slali rižu i propagandne letke protiv Sjeverne Koreje, najčešće balonom preko teško utvrđene granice ili u bocama preko mora.

Sjevernu Koreju prebjezi ljute i Pjongjang je proteklih tjedana zaoštrio komunikaciju te zaprijetio zatvaranjem ureda za vezu između dviju vlada.

Želeći popraviti odnose sa Sjeverom, južnokorejska vlada pokušava obeshrabriti slanje hrane i propagandnih materijala kako bi izbjegli kritike iz Sjeverne Koreje, a prebjezi se žale na pritisak.

Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se u nedjelju sa šefovima diplomatske i sigurnosne službe "kako bi analiziralo trenutnu situaciju na Korejskom poluotoku", objavila je predsjednička Plava kuća, ne navodeći pojedinosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 08:07