StoryEditor
Svijetmuke s koronavirusom

Sjeverna Koreja ‘digla‘ vojsku za borbu protiv Covida-19, Kinezi najavili datum kada bi Šangaj napokon mogao izići iz agonije ‘zatvaranja‘

Piše hina
16. svibnja 2022. - 06:55

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošli tjedan donio je prvo priznanje Sjeverne Koreje o "eksplozivnoj" epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim  medicinskim zalihama i bez programa cjepiva.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio ljekarne u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje "moćnih vojnih snaga" kako bi se "stabilizirala opskrba lijekovima u gradu Pyongyang", dodaje se.

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, ljekarne nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong Un je kritizirao i "neodgovoran" odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Susjedna Južna Koreja neće štedjeti napore kako bi pomogla Sjeveru u borbi protiv epidemije, rekao je predsjednik Yoon Suk-yeol u parlamentu u ponedjeljak, rekavši da je spremna pružiti cjepiva protiv COVID-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pjongjang složi.

Broj zaraženih Covid-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.

Za to vrijeme, Kina se nastoji ponovno otvoriti i omogućiti nastavak normalnog života od 1. lipnja, poručili su šangajski gradski dužnosnici, nakon što su u 15 od 16  gradski okruga eliminirani slučajevi koronavirusa izvan karantenskih područja.

Zamjenik gradonačelnika Zong Ming, govoreći na dnevnoj internetskoj konferenciji za novinare, predstavio je raspored za povratak u normalu za 25 milijuna stanovnika grada koji su frustrirani sa više od šest tjedana zatvaranja i nedosljednih poruka o tome kada mogu nastaviti s normalnim radom i životom.

Šangajski dužnosnici proglasili su gradsku epidemiju pod kontrolom, ali su također naglasili da će njihov cilj do 21. svibnja biti spriječiti povratak infekcija, što znači da će mnoga ograničenja ostati na snazi.

Uklanjanje slučajeva izvan karantenskih područja ključni je uvjet za nastavak normalnog života prema kineskoj strogoj politici nulte COVID-19.

Grad planira postupno povećati domaće letove i željezničke usluge, a od ponedjeljka će ponovno početi otvaranje supermarketa, trgovina i ljekarni.

Zabrana kretanja u Šangaju, zajedno s mjerama COVID-a u brojnim drugim kineskim gradovima, ugrozila je drugo najveće svjetsko gospodarstvo i poremetila globalne opskrbne lance.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 19:21