StoryEditorOCM
Svijetbit će zanimljivo

Širi se video u kojem nova talijanska premijerka žestoko napada Macrona, nazivajući ga odvratnim, ciničnim i neodgovornim. ‘Nećeš meni držati predavanja predsjedniče!‘

Piše Marin Prvan
30. rujna 2022. - 10:41

Pod prethodnom vladom koju je vodio Mario Draghi, Italija i Francuska uživale su blisko prijateljstvo. Međutim, nakon njegove iznenadne ostavke i uspona Giorgije Meloni, Francuska je bila zabrinuta zbog tog odnosa. Mnogi od tamošnjih kritičara nazvali su je "fašistom", a navodno je predsjednik Emmanuel Macron također uputio zapaljive primjedbe protiv nje i njezine stranke, Braća Italije.

Zbog toga je jedan video iz 2018. ovih dana postao viralan na društvenim mrežama. U njemu Meloni odgovara na jednu tada upućenih Macronovih kritika. Obraćajući se javnosti, Meloni se prisjetila kako je Macron opisao njenu stranku kao "odvratne, cinične i neodgovorne" i stoga iznijela dio svojih misli o tome kako se ove tri riječi najbolje uklapaju u kontroverznu francusku povijest i njeno kolonijalno nasljeđe.

Prvo je govorila o neodgovornosti, gdje je kritizirala Francusku, koju je u to vrijeme vodio Nicolas Sarkozy, jer se pridružila SAD-u i Velikoj Britaniji u invaziji na Libiju 2011. godine. Optužila ih je zbog nezadovoljstva naftnim sporazumom između Italije i Libije dok je Moamer Gadafi bio na vlasti. Sporazum je omogućava Italiji da šalje ilegalne libijske imigrante natrag dok istovremeno dobiva naftu po sniženim cijenama.

Francuska je tada imala vlastiti naftni ugovor s Libijom, ali joj je na umu ipak bilo nešto bolje To je također bio period kada je Gadafi pokušavao stvoriti afričku središnju banku s vlastitom valutom podržanom zlatom, neovisnu o zapadnom utjecaju. Svjetske sile su tada skovale nekoliko planova za rušenje Gadafija, uključujući obojenu revoluciju koju su poduprle SAD. Francuska je bila jedna od nacija koje su napale Libiju i igrale ulogu u Gadafijevom ubojstvu, nakon čega je slijedila podjela plijena. Po nekim izvještajima, francuske kompanije su tad preuzele kontrolu nad 35 posto libijske nafte.

Gadafijevo ubojstvo i kasnije postavljanje vlade koju podržava SAD uništili su odnose između Libije i Italije, prvenstveno zbog stalnog migrantskog vala. Meloni je veliki protivnik ilegalnih došljaka i smatra Francusku odgovornom za pogoršanje ovog problema. "Sramota za neodgovornost Emmanuela Macrona. Oni su bili ti koji su bombardirali Libiju. Zato što ih zabrinjavaju posebni odnosi Italije s Gadafijem na polju energetike", rekla je Meloni u prosincu 2018.

Drugo, Meloni prozvala je francusku vladu da je i sama cinik zbog zatvaranja granice između Italije i Francuske u Ventimigliji 2017. godine, zbog čega je niz migranata ostao blokiran, živeći u teškim uvjetima bez pristupa čak i osnovnim sadržajima. Dobrotvorne organizacije i nevladine organizacije pomažu u njihovom preživljavanju. Samo ove godine preko Mediterana je u Ventimigliu stiglo više od 6500 migranata, većinom iz Libije i Tunisa. Ako netko uspije prijeći granicu, suočava se sa zlostavljanjem i vraća se u Italiju, što je kršenje zakona EU-a i Francuske.

Nakon što je okrivila francuskog predsjednika za valove migracija s kojima se Italija suočava, Meloni je skrenula pozornost na ‘odvratnu‘ činjenicu da Francuska i dalje eksploatira Afriku - čak i nakon kraja svog kolonijalizma 1962. -  tiskajući franak CFA (Francuske afričke kolonije) u tamošnjih 14 zemalja. Sustav CFA je nakon Drugog svjetskog rata osigurao dodatni prihod za Francusku pošto su afričke države morale položiti 100 posto (kasnije 50) svojih rezervi u francusku riznicu, stvarajući kapital koji nosi kamate. Zatim, prije uvođenja eura 1999., Francuska je devalvirala CFA franak za 99,9 posto u odnosu na vlastitu valutu, dajući sebi veću kupovnu moć u odnosu na Afrikance. Uvođenje CFA sustava, gomilanje rezervnih depozita i devalvacija CFA danas igraju veliku ulogu u dodatnom bogaćenju Francuske putem naknada za kovanje. 

image
Boureima Hama/Afp

Istaknula je i da su afrička djeca radnici zaposleni u njihovim rudnicima te navela da Francuska vadi 30 posto urana iz Nigera koji koristi u nuklearnim reaktorima, ali 90 posto stanovništva Nigera živi bez struje. Ova subsaharska afrička nacija ima četvrtu po veličini rezervu urana koja svakodnevno pomaže osvijetliti Eiffelov toranj, dok vlasnici ovog resursa – stanovništvo Nigera - žive bez hrane i zdravstvenih ustanova. Prema Indeksu ljudskog razvoja Ujedinjenih naroda 2016., Niger je zauzeo 187. mjesto od 188 zemalja svijeta. Zemlja ima ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i deformirane bebe, a lokalno stanovništvo pretpostavlja da te probleme uzrokuju zli duhovi.

U govoru je rekla: "Nemoj nam držati predavanja, Macrone! Jer Afrikanci su prisiljeni napustiti svoj kontinent zbog tvoje politike. Rješenje nije da Afrikanci migriraju u Europu, nego da se Afrika riješi Europljana. Ne pristajemo primati lekcije od tebe."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:45