StoryEditor
Svijetidentitet nepoznat

Sindikat pomoraca: Nema novih informacija o Hrvatu kojeg su oteli gusari, kompanija to pokušava riješiti na 'tihi' način; Krstičević: Prikupljaju se informacije

24. rujna 2018. - 13:48
ILUSTRA

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan izjavio je u ponedjeljak u vezi s otmicom posade švicarskog teretnog broda, u kojoj je i jedan Hrvat, da je taj sindikat u vezi s kolegama iz švicarskog sindikata, te kako zasad nema novih informacija o slučaju, a brodarska tvrtka Massoel iz Švicarske nastoji riješiti nastalu situaciju.  

"U kontaktu smo s kolegom iz Švicarske koji vodi sindikat Nautilus. Nikakvih novih informacija u odnosu na ono što je dosad objavljeno nema,“ rekao je.

"To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tihi način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju,“rekao je Melvan.  Dodao je da se otmice i "klasično" piratstvo  u posljednje vrijeme nisu često događale, a sad se dogodilo i to je pomalo neobično.

Zbog zaštite pomorca i njegove obitelji, što je uobičajeno kada je riječ o takvim slučajevima, iz sindikata ne navode podatke o hrvatskom pomorcu.

Agencije su javile da su nigerijski gusari oteli 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan hrvatski državljanin.

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. 

Prema AFP-u, gusari su se  uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi te su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade. 

Nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA) objavila je, a prenio je BBC, da su sedmero talaca Filipinci, po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske te da se još uvijek smatraju nestalima.

Iz švicarske tvrtke naveli su da su obavijestili obitelji otetih te da surađuju s vlastima i stručnjacima, kako bi  se osiguralo brzo i sigurno oslobađanje talaca.

MVEP potvrdio otmicu pomorca u Nigeriji 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u ponedjeljak da se među otetih 12 pomoraca u Nigeriji nalazi i jedan hrvatski. 

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem hrvatskog veleposlanstva u Bernu u stalnom kontaktu s kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom", kaže se u kratkom priopćenju MVEP-a. 

Krstičević: Prikupljaju se informacije u vezi otmice hrvatskog pomorca

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.

"Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih polova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca," rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače "Vukovar" koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:59