StoryEditor

Šimonović: Više od 3000 mrtvih u Ukrajini

Piše PSD.
8. rujna 2014. - 14:34
Više od 3000 ljudi ubijeno je u ukrajinskom sukobu ako se uključe žrtve srušenog malezijskog zrakoplova MH17, no stvarna brojka mogla bi biti znatno veća, rekao je u ponedjeljak u Beču Ivan Šimonović, pomoćnik visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

U sukobu koji je izbio u travnju ubijeno je 2729 osoba, no ako im se pribroji 298 poginulih putnika i članova posade malezijskog zrakoplova, broj žrtava premašuje 3000, rekao je Šimonović.

Malezijski zrakoplov na letu MH17 srušen je raketom ispaljenom nad istočnom Ukrajinom 17. srpnja. I Washington i ukrajinska vlada optužili su proruske pobunjenike kojima pomaže ruska vojska da su ispalili raketu na putnički zrakoplov pogrešno vjerujući da je to ukrajinski vojni avion, što i Rusija i pobunjenici odbacuju.

Prekid vatre između vojske ukrajinske vlade i pobunjenika uglavnom se poštuje u ponedjeljak, iako Kijev optužuje protivnike za sporadično kršenje prekida vatre koji je stupio na snagu u petak navečer nakon petomjesečnog sukoba koji je izazvao najveće napetosti između Rusije i Zapada od Hladnog rata.

"Broj poginulih u Ukrajini temelji se na raspoloživim izvorima i stvaran broj žrtava mogao bi biti znatno veći", rekao je Šimonović na izvanrednoj sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču.


H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 00:41