StoryEditor
Svijetpomorci pokušavaju pronaći prava rješenja za sve učestalije ’udare’ na moru

Sigurnosna brodska ‘tvrđava’ čuva od napada pirata

Piše PSD.
13. siječnja 2011. - 15:32

Sa sve učestalijim i sofisticiranijim napadima pirata na trgovačke brodove, a što su iskusili i hrvatski pomorci, borba protiv tih zločinaca sve je intenzivnija. Brodarske kompanije i međunarodne mornaričke snage pronalaze nove načine suprotstavljanja sve većoj prijetnji međunarodnoj trgovini u Indijskom oceanu.

Efikasniju borbu su službeno zatražili i hrvatski pomorci. Stručnjak za pomorsku sigurnost John Twiss nedavno je na vlastitoj koži iskusio napad pirata, a za Glas Amerike kaže:

- Mogli smo vidjeti ljestve u čamcu u daljini, što nam je govorilo da nas namjeravaju napasti. Kad su se približili na 150 metara, počeli su pucati. U tom je trenutku Twiss odveo posadu broda u takozvanu tvrđavu - zaključanu sigurnosnu sobu u utrobi broda, u koju pirati ne mogu ući:

- Nakon otprilike sat vremena uspostavili smo kontakt s helikopterom koalicijskih snaga s međunarodnog ratnog broda koji nam je dolazio u pomoć. Savjetovao nam je da promijenimo kurs prema njima. Kormilo i kontrolu motora preusmjerili smo na “tvrđavu”, pa smo iz nje mogli upravljati brodom. Kad su pirati shvatili što se događa, napustili su brod i spustili se natrag u čamac.

Dodjeljivanje određene prostorije kao sigurnog utočišta posade broda jedan je od nekoliko načina na koje se brodske kompanije nastoje boriti protiv piratstva. NATO i Europska unija imaju zajedničke protupiratske misije u Indijskom oceanu, dok su Rusija, Indija, Kina i nekoliko drugih zemalja pridonijele svojim ratnim brodovima.

Njemački kontraadmiral Thomas Ernst zamjenik je zapovjednika za operacije u misiji Europske unije:

- Statistički podaci o značajnom i stalnom rastu piratskih aktivnosti pokazuju da nismo u stanju odvratiti pirate od napada. Međutim, na ovaj način smanjujemo njihovu uspješnost. Još jedan problem je što činiti s piratima kad bivaju uhićeni. U jednom prijelomnom slučaju u Hamburgu u Njemačkoj, desetero navodnih pirata sada se nalaze na suđenju za napad na njemački brod kontejner.

- No, takva su suđenja vrlo rijetka. Obično većina pirata biva razoružana i oslobođena, tako da ih ništa ne sprečava da se vrate piratstvu. Plaća za i najniže rangiranog vojnika je sada deset tisuća dolara i više. Šanse da budu ulovljeni relativno su male, a vjerojatnost suđenja još manja - kaže admiral Ernst

L. LUČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 12:35