StoryEditor
Svijetpakao na zemlji

Šesti dan požara u Grčkoj, novi dan pakla za stanovnike otoka Evia. Gradonačelnik ugroženog grada Istiaiae očajan: ‘Sami smo. Naš kraj se bliži‘

8. kolovoza 2021. - 10:54

Grčka se u nedjelju šesti dan zaredom bori protiv nekontroliranih požara, vojnici su poslani u pomoć vatrogascima, spaljeni su brojni domovi i objekti, a stanje je najteže na otoku Evia gdje su trajekti spremni za nove evakuacije stanovnika suočenih s novim danom pakla na zemlji.

"Sami smo. Naš kraj se bliži", rekao je gradonačelnik ugroženog grada Istiaiae, Giannis Kotzias za grčki Skai TV. Lučki grad nalazi se na sjeveru Evie, drugog po veličini grčkog otoka koji je ove sezone pretrpio neke od najgorih požara. 

Požari koji su proteklih dana prijetili sjevernim predgrađima Atene donekle su utihnuli, ali požar na Eviji rasplamsao se i uništio tisuće hektara šume na sjeveru i prisilio na evakuaciju desetke sela. 

"Bijesna sam. Izgubila sam dom...Sutradan više ništa neće biti isto", rekla je stanovnica koja se predstavila kao Vasilikia nakon što se ukrcala na spasilački trajekt u selu Psaropouli.

image
Louisa Gouliamaki/AFP

"To je katastrofa. Naša sela su uništena, ništa nije ostalo od naših domova, naših imanja, ništa, ništa", rekla je. 

Šumski požari izbili su u mnogim dijelovima zemlje tijekom toplinskog vala, najgoreg u Grčkoj u tri desetljeća. Uništeno je na desetke domova i poslovnih objekata.  

Vojnici pomažu vatrogascima, druge zemlje šalju kanadere 

Grčka je rasporedila vojsku da pomaže u gašenju požara, a nekoliko zemalja uključujući Hrvatsku, Francusku, Egipat, Švicarsku i Španjolsku poslale su pomoć. Hrvatska je poslala kanader i devet vojnika Grčkoj. 

image
Louisa Gouliamaki/AFP

Više od 570 vatrogasaca bori se s požarom u Eviji, objavile su vlasti. 

Obalna straža je od utorka evakuirala više od 2000 ljudi s tog otoka, uglavnom starijih stanovnika.

"Površina spaljene zemlje je ogromna", rekao je guverner središnje Grčke Fanis Spanos za Skai TV. 

Požar u podnožju planine Parnithe sjeverno od Atene je obuzdan, ali zbog vremenskih uvjeta postoji velika opasnost da bi se vatra ponovno mogla rasplamsati. 

Snažni vjetrovi potisnuli su u petak navečer požar u grad Thrakomakedones i naređena je evakuacija stanovništva. Požar je ostavio za sobom spaljene kuće i automobile. 

image
Sotiris Dimitropoulos/AFP

Situacija je nešto bolja na poluotoku Peloponezu gdje požar gori južno od grada Megalopolisa. Još se jedan požar sa zapada kreće prema unutrašnjosti u vrlo šumovito područje Arkadije blizu Olimpije. 

Timovi koji nadziru situaciju na sjeveru Grčke rekli su da pobrojali oko 300 uništenih kuća i industrijskih objekata u požarima i da će trebati oko 15 dana za povratak struje toj regiji. 
 

item - id = 1118546
related id = 0 -> 1135441
related id = 1 -> 1135377
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 22:29