StoryEditorOCM
Svijetspremaju se

Šest država članica NATO-a priprema se za rat s Rusijom: Grade ‘zid‘ od dronova. Evo o čemu se radi

Piše Vijesti sd
28. svibnja 2024. - 18:32

Šest zemalja NATO-a planira razviti "zid od dronova" kako bi obranile svoje granice s Rusijom.

Ministri iz Finske, Norveške, Poljske te triju baltičkih država razgovarali su o stvaranju koordiniranog sustava dronova duž svojih granica s Rusijom kako bi se "spriječilo krijumčarenje i daljnje provokacije", prenosi ugledni Financial Times.

"Ovo je potpuno nova stvar - zid od dronova koji se proteže od Norveške do Poljske - a cilj je koristiti dronove i druge tehnologije za zaštitu naših granica protiv provokacija iz neprijateljskih zemalja i za sprječavanje krijumčarenja", izjavila je ministrica unutarnjih poslova Litve Agnė Bilotaitė za Baltic News Service.

image

 

 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Svih šest zemalja suočeno je s takozvanim hibridnim napadima Rusije posljednjih mjeseci i godina, uključujući slanje tražitelja azila iz Afrike i s Bliskog istoka preko njihovih granica.

Mari Rantanen, finska ministrica unutarnjih poslova, rekla je javnoj televiziji Yle da će se plan "poboljšati s vremenom" i da bi mogao pomoći u obrani 1340 kilometara duge granice te nordijske zemlje s Rusijom.

Pojedinosti o vremenu i načinu na koji će Zid od dronova funkcionirati nisu dani. Bilotaitė je rekla da svaka zemlja treba napraviti "domaću zadaću" i predložila da se koriste i fondovi EU. 

image

 

 

Genya Savilov/Afp

Države NATO-a na prvoj liniji pojačale su upozorenja o namjerama Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Rusko ministarstvo obrane objavilo je prošli tjedan na svojoj web stranici nacrt prijedloga o jednostranom proširenju pomorskih granica s Litvom i Finskom, a potom je plan izbrisalo. Dan kasnije ruski graničari uklonili su 25 plutača iz estonskih voda koje su označavale granicu, što je izazvalo bijes u Tallinnu.

Šest zemalja NATO-a također je na sastanku raspravljalo o planovima za evakuaciju velikih dijelova svog stanovništva u slučaju sukoba. Finski dužnosnici su, na primjer, izrazili iznenađenje što je Ukrajina zadržala civilno stanovništvo na ili u blizini bojišnice, rekavši da obrambeni planovi te nordijske zemlje uključuju evakuaciju pograničnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 16:35