StoryEditorOCM
Svijethaaški osuđenik

Šešeljev skup u Hrtkovcima prošao bez incidenata, ali ne i bez spornih izjava: 'Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija'

4. svibnja 2019. - 17:15

Haaški osuđenik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj u subotu je ponovno izabran za vođu radikala na kongresu stranke koji je održan u Hrtkovcima, srijemskom selu uz koje se vežu traumatična sjećanja Hrvata protjeranih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Za Šešelja je na stranačkom skupu, koji radikali zovu Otadžbinski kongres, od 455 delegata glasalo njih 450, a petero je bilo protiv.

Šešelj je, obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, te zanijekao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata.

Vođa radikala najavio je da će, kad završi treći tom knjige "Genocida u Srebrenici nije bilo", zatražiti da se u Kaznenom zakonu Srbije uvede kazneno djelo po kojem bi za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom bila predviđena kazna doživotnim zatvorom.

Šešelj je rekao da je među prvima osudio počinitelje srebreničkog masakra koji je nazvao "strijeljanjem ratnih zarobljenika", odbijajući kvalificiranje zločina genocidom.

Niječući deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i Srijema, Šešelj je ustvrdio da nije počinio zločin, te da to ni haški sud nije nazvao ratnim zločinom.

"Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin", ustvrdio je Šešelj.

On je rekao kako se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela "Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati".

Naglasio je da se ideologija SRS-a nije promijenila niti će se promijeniti i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez s Rusijom, te za "jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata".

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reakcija.

Za razliku od 6. svibnja 2018., kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, uz ovogodišnji skup radikala nisu poduzete nikakve mjere, a u Hrtkovcima je skup prošao mirno i bez incidenata.

Na kraju kongresa Šešelj je svoje partijske sudrugove i pristaše pozvao na "pravi četnički ručak, ali bez rakije" koji je poslužen pod šatorima ispred kuće, koju je prošle godine kupio u Hrtkovcima. Za taj ručak posluženo je svinjsko pečenje, suhomesnati proizvodi i savijače s makom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 20:35