StoryEditorOCM
SvijetISTRAGA U TIJEKU

Šef sjevernokorejskog izaslanstva otišao se kupati u jezero u Moskvi i nestao. Idući dan je pronađen mrtav

Piše Vijesti SD
16. srpnja 2024. - 18:43

Šef sjevernokorejskog vojnog izaslanstva koje je prošli tjedan stiglo u Rusiju, pronađen je mrtav u Moskvi, javljaju neovisni Telegram kanali SHOT i Astra, a prenosi Newsweek.

Kim Geum Chol, predsjednik Vojnog sveučilišta Kim Il Sung, navodno se utopio tijekom kupanja u jezeru.

Sjevernokorejska delegacija otputovala je iz Pjongjanga 8. srpnja, objavila je novinska agencija Yonhap, što je prvi javni posjet sjevernokorejskih dužnosnika Rusiji otkako su Pjongjang i Moskva u lipnju potpisali novi sporazum o strateškom partnerstvu.

Svrha posjeta nije poznata.

Prema SHOT-u, s obzirom da je Rusiju zahvatio toplinski val, Kim Geum Chol (64) je otišao na kupanje na jezero Boljšoj Gorodskoj u Moskvi te je ondje ‘nestao‘.

Njegovi kolege digli su uzbunu i pronašli njegove stvari na obali. Kontaktirali su policiju koja je za njim bezuspješno tragala nekoliko sati. Njegovo tijelo pronađeno je u jezeru idući dan.

‘Član sjevernokorejskog izaslanstva utopio se dok je plivao u Moskvi. Kim Geum Chol je bio u Rusiji u radnom posjetu‘, objavio je kanal SHOT u utorak. ‘Identificiran je i u tijeku je istraga.‘

Sjeverna Koreja i Rusija produbile su svoje veze nakon Putinove invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Posjet ruskog čelnika Pjongjangu u lipnju bio je njegov prvi posjet toj zemlji u 24 godine.

Službena Korejska središnja novinska agencija Pjongjanga objavila je da članak 4. novog sporazuma između Rusije i Sjeverne Koreje zahtijeva od obje strane da rasporede ‘sva sredstva koja su na raspolaganju bez odlaganja‘ kako bi pružila ‘vojnu i drugu pomoć‘ u slučaju da ova druga zemlja bude napadnuta.

‘Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma‘, rekao je Putin.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nazvao je sporazum ‘najjačim ugovorom ikada‘ potpisanim između Pjongjanga i Moskve, a ga je Putin pozvao da nekad u budućnosti posjeti glavni grad Rusije, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:19