StoryEditorOCM
Svijetvijesti i konteksti

Šef obrane EU-a Josep Borrell ratnu taktiku učio je od - zeke

16. listopada 2022. - 18:00
Josep Borrell poučava svoje veleposlanike da u današnjem svijetu ‘neizvjesnost je pravilo’, ‘ovim tempom, crni labudovi postat će većina. Neće više biti bijelih labudovaAFP

”Posegne li Putin za nuklearnim oružjem, ruska će vojska biti uništena” zaprijetio je u četvrtak Josep Borrell. Ako se pitate koji Borrell, da, to je onaj Borrell trenutačni visoki predstavnik EU-a za vanjske i sigurnosne poslove, dakle svojevrsni europski pa tako i moj, naš, vaš šef od vanjskih, obavještajnih i obrambenih poslova.

A kad tako gromoglasno oružjem Putinu prijeti šef od europskih vanjskih i obrambenih poslova odmah mi napamet padaju dva moguća razloga. Ili je nedavno bio na Hreliću (poznata zagrebačka pijaca iliti plac za sve i svašta op.a.) i “na crno” kupio nešto što mu se učinilo kao nuklearna bojeva glava? Ili je učio ratnu taktiku iz onog prastarog vica o zeki koji brusi nokte… Znate onaj: sjedi zeko na rubu šume, brusi nokte i mahnito škrguće zubima. Dođe lisica pa začuđeno pita: “Što to radiš zeko?”. “Brusim nokte da zakoljem medu”, prijeteći će zeko. Dođe vuk pa pita: “ Što to radiš, zeko?” “Brusim nokte da zakoljem medu”. Pročulo se među životinjama da zeko luduje pa dođe do njega medo i kaže: “ Evo me, zeko. U čemu je problem? Što to radiš?” “Brusim nokte i pričam piz..rije”, skrušeno će zeko.

Prazna prijetnja

Izgleda da je naš europski šef od obrambenih poslova ipak ratnu taktiku i psihologiju učio od zeke. Jer zaprijetio je odlučnim europskim oružanim odgovorom samo u slučaju ruskog nuklearnog napada, kada je već i zeki postalo jasno da Putin u Ukrajini ne namjerava upotrijebiti nuklearno oružje, već pribjegava razarajućim napadima odmazde na ukrajinske gradove i energetske sustave. I učinio je to u trenutku kada već svaki zeko vidi da se rusko-ukrajinski rat nalazi na prekretnici, da ga Putin gubi i kada istinski zapadni akteri tog sukoba (SAD, UK, NATO) šalju snažne poruke (i ne samo poruke) potpore Ukrajini. A uoči 20. kongresa Komunističke partije Kine već se pozicioniraju prema najvećem globalnom suparništvu, onome između SAD-a, kao vodeće sile Zapada, i Kine.

Prazna prijetnja zeke Borrella i ne bi bila toliko komična da nas samo dan ranije nije izvijestio, u kakvom je stanju njegova europska (diplomatska) vojska, koliko je (ne)spremna osigurati EU poziciju istinskog aktera u velikom globalnom geopolitičkom resetu. Dakle, okupio je zeko Borrell u Bruxellesu sve veleposlanike EU-a diljem (izvanjskog) svijeta da im rastumači kako moraju mijenjati svoje ponašanje da bi EU bila vjerodostojna u novim globalnim ratnim okolnostima. Veleposlanici EU-a su diplomati izabrani iz država članica EU-a, kombinacijom političkog ključa i lobističkih mreža, koji bi za plaću od dvadesetak tisuća eura mjesečno (ili više s dodacima na posebne uvjete) trebali provoditi vanjsku politiku EU-a, koja zapravo ne postoji. Slove kao najugodnija diplomatska imenovanja na svijetu: najbolje su plaćeni, s najmanje obveza i najmanje odgovornosti.

Baš me zanima kako bi to vremešni španjolski socijalist još iz ere Felipea Gonzálesa Josep Borrell, koji je postao europski šef vanjskih poslova i obrane također kao rezultat političkih dogovora između država i stranačkih grupacija, na odgovornost oštro pozvao, primjerice, nekog veleposlanika Nijemca ili Francuza? Ali kad su u grupi, onda im zeko Borrell može svašta reći. Pa je to i učinio na godišnjoj konferenciji EU veleposlanika. Evo tek nekoliko opisa stanja Borrellove diplomatske vojske, uputa za poboljšanje performansi i upozorenja na opasnosti.

Krive procjene

Naglašavajući kako smo (misli na EU) dugo osiguravali prosperitet na račun sigurnosti, Borrell poučava svoje veleposlanike da u današnjem svijetu “neizvjesnost je pravilo”, “ovim tempom, crni labudovi postat će većina. Neće više biti bijelih labudova”. Podsjeća ih kako su imali potpuno krive procjene o ruskom napadu na Ukrajinu i ukrajinskoj spremnosti da mu se odupre, da su ih Amerikanci mjesecima upozoravali da će Rusi napasti, a oni nisu željeli vjerovati: “Dobro se sjećam kad me je nazvao Tony Blinken (državni tajnik SAD-a) da mi kaže ‘to će se dogoditi ovog vikenda’. I zaista, dva dana kasnije, u pet ujutro, počelo je bombardiranje Kijeva”. Da bi doskočili tim “crnim labudovima” koji ih stalno prate, Borrell traži od svoje diplomatske vojske marljivije i ažurnije komuniciranje.

”Ja bih trebao biti najbolje informirana osoba na svijetu. Ja sam ministar vanjskih poslova Europe. Ponašajte se onako kako biste se ponašali da ste u nekom veleposlanstvu: pošaljite telegram, depešu, e-mail. Molim vas reagirajte odmah”, zatražio je “vojskovođa” Borrell, žaleći se da o zbivanjima u svijetu prije i više čita u medijima nego od svojih veleposlanika, da ne prenose njegove blogove, ne retweetaju njegove tweetove (na koje je jako ponosan) i ne prevode ih na jezike država u kojima službuju, da ne rade ništa na promociji EU-a.

Osobito neodrživim smatra što je europski standard žurnog postupanja europskih veleposlanika – nekoliko mjeseci. A on sam, čekao je redovitu godišnju konferenciju veleposlanika – da im sve to kaže. Treba pričekati sljedećih godinu dana da vidimo hoće li europski veleposlanici ažurnije prenositi Borrellove blogove po svijetu. No već sad možemo vidjeti što to Europu čini otužno smiješnom u globalnom geopolitičkom resetu u svijetu “crnih labudova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:27