StoryEditorOCM
Svijetdizanje tenzija

Savjetnik Zelenskog zaprijetio Rusiji: ‘Ove će sezone na Krimu biti vrlo, vrlo vruće!‘; Wagnerovci traže nove borce

Piše vijesti sd
11. ožujka 2023. - 00:06

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, izjavio je tijekom intervjua ukrajinskom TV voditelju Vasiliju Golovanovu da će ‘sezona na Krimu biti vruća‘.

- Vrlo, vrlo vruća. Ukrajina će pokazati da se prema njoj mora postupati ne samo s poštovanjem, već i s velikim strahom. Ako uđete u našu kuću, na kraju ćete to platiti tri puta više, rekao je savjetnik Zelenskog.

Također je najavio da na Krimu slijedi ‘sezona slobode‘.

Kijevski režim zadnjih je tjedana više puta spominjao pokretanje ofenzive na Krim koji je pod ruskom okupacijom od 2014. godine. Na Krimu takve najave smatraju ‘samoubilačkom misijom‘ upozoravajući da je nemoguće preoteti dio teritorija moćnoj nuklearnoj sili, prenosi Jutarnji list.

Medvedev je rekao da će ‘gorjeti svi dijelovi Ukrajine koja je pod kontrolom Kijeva‘,ako Ukrajina pokrene ofenzivu na poluotoku.

Ali, ne pripremaju se samo Ukrajinci za nastavak rata: osnivač ruske paravojne skupine Wagner rekao je u petak da otvara 58 ureda za novačenje u 42 ruska grada, dok nastoji pregrupirati svoje snage koje trpe velike gubitke na istoku Ukrajine.

Plaćenička skupina Wagner je na prvoj crti u bitci za ukrajinski grad Bahmut i njezin zapovjednik Evgenij Prigožin priznao je da je ondje poginuo velik broj njegovih ljudi.

U prilikama napetosti s ministrom obrane, Prigožin se više puta žalio da više ne može novačiti u ruskim zatvorima, gdje je Wagner masovno vrbovao zatvorenike u zamjenu za skraćenje kazne.

Promijenivši taktiku nedavno je počeo otvarati punktove za novačenje u športskim dvoranama kako bi privukao potencijalne borce.

"Uredi za novačenje u Wagner otvoreni su u 42 grada Ruske Federacije. Onamo stižu novi borci, priključit će nam se u obrani svoje zemlje i obitelji", rekao je u petak Prigožin u priopćenju koje je objavila njegova služba za medije.

No nije rekao koliko boraca planira unovačiti putem tih ureda ni koliko dugo će novačenje trajati.

Ova informacija dolazi u času kada je Wagner pretrpio velike gubitke u borbama koje se već nekoliko mjeseci vode za Bahmut, grad u ukrajinskom Donbasu, koji je postao epicentar sukoba s ukrajinskom vojskom.

Unatoč nesuglasicama Wagnera i ruske vojske, potonja je ovih dana napredovala u okolici Bahmuta i postoji opasnost da će okružiti grad koji Ukrajinci i dalje žestoko brane, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 15:00