StoryEditorOCM
SvijetMihajlo Podoljak

Savjetnik Zelenskog iznenadio brojem tenkova koje već imaju, otkrio i formulu za pobjedu, Milanovića nije htio taknuti

Piše VIJESTI SD
29. siječnja 2023. - 22:10

U ekskluzivnom razgovoru za HRT savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak govorio je o ratnim i poslijeratnim planovima ukrajinskih vlasti, borbi protiv korupcije i zapadnom oružju.

- Do danas smo već došli do brojke od 300-320 tenkova. Ne 100 do 150, nego 300 do 320, za koje su pripremni pregovori već provedeni i sad se razgovara o logističkim mogućnostima. Mislim da će tenkova u svakom slučaju biti onoliko nam treba, ustvrdio je Mihajlo Podoljak za HRT, prenosi Jutarnji list.

image

Ukrajina je prema Podoljaku već došla do brojke od 300 do 320 tenkova

Christof Stache/AFP

- Rat je sada ušao u etapu u kojoj Rusija koncentrira sve svoje rezerve, jer će pokušati ići va bank i dokazati da joj je preostalo još ponešto snage za zadržavanje okupiranih teritorija.

Za ovu etapu rata potrebna su nam tri osnovna istrumenta: tenkovi kao instrument za ofenzivu, zatim rakete većeg dometa koje razaraju infrastrukturu u zaleđu ruske vojske, smanjuju joj topničke mogućnosti i štite naše vojnike tespomenute tenkove. Treći instrument je zrakoplovstvo, prije svega jurišno, koje može uništavati mobiliziranu živu silu Ruske Federacije.

image

Tenkovi trenutno imaju ključnu ulogu, rekao je Podoljak

Fadel Senna/AFP

Mi i naši partneri jasno razumijemo da je u ovoj etapi rata formula za rješenje: tenkovi plus rakete. Oko raketa sada pregovaramo. U ovom trenutku - blago rečeno - nismo zainteresirani za otezanje s ovim sukobom. Blago rečeno.

Rusija je ta koja želi ratovanje niskog intenziteta, do iscrpljivanja resursa. Ako steknemo mogućnosti za kontranapad, a o instrumentima smo upravo pričali, moći ćemo jako ubrzati napredovanje, nanijeti još tri do četiri fundamentalna taktička poraza Ruskoj Federaciji te tako učiniti da joj se vojska neprekidno osipa više nije borbeno sposobna. Tenkovi tu imaju ključnu ulogu. No dobro, i rakete većeg dometa koje omogućavaju da se ti tenkovi sačuvaju, pojasnio je.

image

Predsjednika Zorana Milanovića Podoljak je proglasio unutarnjom stvari Republike Hrvatske

Ivana Nobilo/Cropix

Zamoljen da komentira spornu tezu, prema kojoj se u Ukrajini vodi posrednički rat između Rusije i SAD-a, a koju među ostalima često ponavlja i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, rekao je kako nije spreman miješati se u unutarnju politiku Hrvatske, izvještava HRT, prenosi Jutarnji list.

image

Savjetnik Volodimira Zelenskog ne libi se uprijeti prstom u Putina, ali ne želi u Milanovića

Genya Savilov/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 10:28