StoryEditorOCM
Svijetpromjena kursa

Saudijska Arabija očekuje pad proračuna od 32 milijarde dolara, od proizvodnje nafte okreće se prema turizmu

Piše hina
1. listopada 2024. - 15:38
Poljski turisti u muzeju u Rijadu. Saudijska Arabija zabilježila je u prvoj polovini godine 60 milijuna gostiju, za 10 posto više nego lani (ilustracija)Fayez Nureldine/Afp

Saudijska Arabija znatno je podigla procjenu proračunskog manjka u ovoj godini, uz veću potrošnju na poticanje gospodarskog rasta i aktivnosti u nizu sektora, s težištem na turizmu.

Proračunski manjak iznosit će ove godine 118 milijardi rijala (32 milijarde dolara), što odgovara 2,9 posto BDP-a, pokazalo je preliminarno izvješće o proračunu, objavljeno u ponedjeljak.

U 2023. godini iznosio je dva posto BDP-a.

Nova procjena iznosa ovogodišnjeg manjka viša je za čak 49,4 posto no što je ministarstvo financija bilo prognoziralo na kraju prošle godine.  

U 2025. manjak bi se trebao smanjiti na 2,3 posto BDP-a, pokazuju službeni izračuni.

nenaftni sektori čine polovinu BDP-a.

Saudijsko gospodarstvo trebalo bi ove godine ponovo porasti, i to za 0,8 posto, izračunali su u ministarstvu financija, nakon istog postotnog pada u 2023. godini, uz očekivani 3,7-postotni rast aktivnosti u sektorima koji ne uključuju proizvodnju nafte, posebno u maloprodaji i turizmu.

Saudijska Arabija zabilježila je u prvoj polovini godine 60 milijuna gostiju, za 10 posto više nego lani, napominju, naglasivši i da su nenaftni sektori u 2023. činili polovinu BDP-a.

image

Da bi proračun bio uravnotežen, cijena nafte trebala bi po izračunima MMF-a iznositi gotovo 100 dolara po barelu. Trenutno se u Londonu trguje po 71 dolar po barelu

Patrick Hertzog/Afp

Dodatni poticaj gospodarstvu trebale bi u ovoj godini osigurati snižene kamatne stope, koje će potaknuti potrošnju.

U 2025. aktivnost bi trebala snažno ubrzati, uz procijenjenu stopu rasta od 4,6 posto, izračunali su u ministarstvu, istaknuvši ponovo nenaftne sektore.

Proračunski prihod trebao bi u ovoj godini iznositi 1,24 bilijuna rijala, a potrošnja 1,36 bilijuna, izračunali su, podigavši procjene obje stavke s kraja prošle godine.

smanjenje proizvodnje za milijun barela

U 2025. prihod će se smanjiti na 1,18 bilijuna rijala, a potrošnja na 1,29 bilijuna rijala, a njezin udio u BDP-u iznosit će vjerojatno u iduće tri godine oko 30 posto.

Da bi proračun bio uravnotežen, cijena nafte trebala bi po izračunima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iznositi gotovo 100 dolara po barelu. Trenutno se u Londonu trguje po 71 dolar po barelu.

Saudijska Arabija želi smanjiti ovisnost o prodaji nafte i ulaže stotine milijardi rijala u razvoj novih ekonomskih sektora i održive izvore prihoda, napominje Reuters.

Prosječna cijena nafte u Londonu bila je od početka godine do kolovoza viša za tri posto nego lani i iznosila je 83 dolara za barel, navodi ministarstvo. Od srpnja prošle godine Rijad smanjuje proizvodnju za milijun barela, na devet milijuna barela dnevno, u skladu s dogovorom s ostalim članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte i skupinom saveznika. 

image

Saudijske pustinje također mame turiste

Fayez Nureldine/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 15:39