StoryEditorOCM
SvijetVRUĆINA UDRILA U GLAVU

Saudijska Arabija će iskopati kanal i od Katra napraviti - otok!? Evo kako bogati Arapi planiraju izolirati svoje neprijatelje i promijeniti zemljopisnu kartu regije

31. kolovoza 2018. - 16:00
2018-08-08T143146Z_1780889849_RC1B1B2851C0_RTRMADP_3_OIL-OPEC-KEMP.JPG

Visoki saudijski dužnosnik u petak je potvrdio pisanje lokalnih medija da kraljevina planira iskopati kanal koji bi odvojio Katar od kopna i pretvorio ga u otok.

"Kao građanin, jedva čekam pojedinosti provedbe projekta otoka Istočna Salva, tog velikog povijesnog projekta koji će izmijeniti kartu regije", rekao je na Twitteru Saud al-Katani, savjetnik prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana.
Katarske vlasti nisu odgovorile na zahtjev za komentarom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su u lipnju 2017. diplomatske, trgovinske i prometne veze s Katarom, optužujući ga da podupire terorizam. Doha odbacuje optužbe i tvrdi da susjedi žele potkopati njezin suverenitet.
Savjetnik Katani i ranije je na Twitteru spominjao taj projekt, ali tvit od petka dosad je najjasnija izjava o inicijativi koju kritičari više smatraju taktičkim marketinškim potezom kako bi se iritirao Katar, a ne ozbiljnim planom.

Priča o kanalu najprije se pojavila u Sabku, internetskom portalu bliskom saudijskoj vladi. Neimenovani izvori otkrili su u travnju planove za izgradnju vojne baze i odlagališta nuklearnog otpada uzduž 60 kilometara kanala širokog 200 i dubokog 20 metara koji bi se protezao uz cijelu granicu s Katarom.

Troškovi izgradnje procijenjeni su na 747 milijuna dolara. O projektu je u lipnju ponovno pisao list Makkah navodeći da Rijad nastavlja s planom tako što je zatražio ponude pet kompanija, a pobjednika natječaja planira objaviti u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 20:59