stdClass Object ( [id] => 1351674 [title] => ‘Santiago će imati i Trg Hrvatske!‘ Po našoj državi zove se i jedna škola, a 25 ulica nosi imena hrvatskih gradova... [alias] => santiago-ce-imati-i-trg-hrvatske-po-nasoj-drzavi-zove-se-i-jedna-skola-a-25-ulica-nosi-imena-hrvatskih-gradova [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neobičan je osjećaj nakon 28 godina ponovno biti u Čileu, kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta.

S oduševljenjem je, naime, primio poziv Guillerma Mimice, čileanskog književnika, predsjednika Udruge čileanskih profesionalaca i gospodarstvenika hrvatskog porijekla - s kojim je ovoga ljeta u Pisku za Slobodnu Dalmaciju razgovarala novinarka Milena Budimir - da ponovno dođe u tu južnoameričku zemlju u kojoj je boravio u turbulentnim vremenima početkom devedesetih godina, najprije kao jugoslavenski, a potom kao prvi hrvatski ambasador.

- Bio sam posebno oduševljen i time što ću u Čileu, nakon toliko vremena, opet sresti ljude s kojima sam se družio i surađivao u mom osobnom diplomatskom nastojanju, ali i nastojanju cijele tamošnje iseljeničke zajednice, da Čile što prije prizna Hrvatsku.

Hrvatska Udruga kojoj je Mimica na čelu Krnića je pozvala da upravo kao prvi hrvatski veleposlanik u Čileu i Južnoj Americi održi predavanja u više hrvatskih iseljeničkih udruga, na Institutu za povijest Katoličkog sveučilišta te na Diplomatskoj akademiji tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova. Krnić je, naime, o svom višedesetljetnom veleposlaničkom poslu napisao knjigu "Crni kaputi, bijele rukavice", a kako je dio knjige koji se odnosi na njegovo veleposlaničko djelovanje u Južnoj Americi preveden na španjolski jezik, bio je to izravan povod da tamošnjim mladim diplomatima govori o zbilja burnim vremenima vlastite službe.

---

image

Guillermo Mimica, predsjednik čileasnke udruge poljoprivrednika hrvatskog podrijetla, pozvao je Krnića u čile 

Tom Dubravec/Cropix
---

Došljaci iz Dalmacije

Poznato je da je do devedesetih godina iseljenička zajednica u Čileu, formirana još krajem 19. i početkom 20. stoljeća - uglavnom od došljaka iz Dalmacije, najviše s otoka Brača - bila snažno projugoslavenska; sva su iseljenička društva i udruge nosili naziv "jugoslavenski". U vrijeme stjecanja hrvatske nezavisnosti ta se slika, zahvaljujući u velikoj mjeri i angažmanu hrvatskog veleposlanika Krnića, potpuno izmijenila. Veze s Hrvatskom od tog vremena stalno jačaju, čemu je jedan od pokazatelja bio poziv da bivši hrvatski veleposlanik s načelnikom predgrađa Cerro Navia Maurom Tamayom, upravo u vrijeme svog nedavnog boravka u Čileu, otvori radove na novom trgu koji će nositi naziv "Plaza de Croacia" (Trg Hrvatske), te da na tom mjestu zasadi stablo masline.

Cerro Navia, odnosno Brdo Navia, relativno je novi, ranih osamdesetih godina formirani kvart šireg, metropolitanskog područja Santiaga, glavnoga grada Čilea, s oko 135.000 stanovnika.

- Bilo mi je vrlo zanimljivo saznati da će se hrvatskim imenom zvati trg u dijelu Santiaga u kojem uglavnom nema hrvatskih iseljenika. A iako ih nema - imenom "Republika Hrvatska" zove se tamošnja osmogodišnja škola, dok oko 25 ulica ovoga dijela glavnoga grada nosi imena hrvatskih gradova, otoka, regija... Postoje tako ulice nazvane po Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Karlovcu, Senju, Solinu, Skradinu, Zadru, Braču, Viru, Rabu, Istri, Kordunu, Jadranu... Jedna se zove Augusto Senoa, a jedna nosi neobičan naziv - Strik Mate.

Tamošnji mediji prenijeli su kako je Krnić vrlo emocionalno govorio tom prigodom, i kako je naglasio da bi volio kad bi Hrvatska, odnosno Split, uzvratili Cerra Naviji pa neku splitsku ulicu, prolaz, trg... - nazvali imenom tog dijela Santiaga.

- Iako se Čile nalazi na drugom kraju svijeta i iako stasavaju četvrta, peta... generacija potomaka onih davnih prvih iseljenika, njihova veza s krajem iz kojega potječu vrlo je snažna, i to ne samo na emocionalnoj razini. Dokaz tome je i činjenica da su me pozvali gotovo puna tri desetljeće nakon što je moja služba u toj zemlji okončana - kaže.

---

image

Frane Krnić:

Sasa Burić/Cropix
---

Iz njegovih razgovora s Guillermom Mimicom, s Rosanom Magaš, predsjednicom "Estadio Croata", najveće hrvatske iseljeničke organizacije u Čileu te Alexandrom Stipičić, predsjednicom "Hrvatskog doma" u Valparaisu, vidljivo je, kaže Krnić, koliko su im snažna nastojanja da se otvaraju i šire putovi suradnje dviju zemalja, osobito u sferama gospodarstva.

- Nadam se da će se i naši gospodarstvenici sve snažnije početi usmjeravati prema ovoj južnoameričkoj zemlji, bez obzira na popriličnu geografsku udaljenost.

Politička, pak, privrženost Čilea Hrvatskoj davno je dokazana: čileanska vlada predsjednika Patricija Aylwina priznala je Hrvatsku 16. siječnja 1992. godine - samo 16 sati nakon što je to uradila Europska unija - čime je Čile postao prva zemlja južne polutke koja je, zahvaljujući snažnim diplomatskim aktivnostima posljednjeg jugoslavenskog ambasadora Frane Krnića, priznala novu hrvatsku državu.

Krnić će danas reći da je "tome naročito doprinijela i podrška čileanskih političara hrvatskog podrijetla".

- Među njima su tada dominirali Baldo Prokurica, parlamentarni zastupnik, član umjerene desne stranke Renovacion Nacional i kasniji senator i višestruki ministar u više čileanskih vlada, zatim senator Hernan Vodanović, jedan od lidera Socijalističke stranke, poznati političar Socijal-demokratske stranke Radomiro Tomić te Anselmo Šule, predsjednik čileanske Radikalne stranke. I uz njih još petoro parlamentarnih zastupnika. Iako im unutarnje, čileanske političke orijentacije nisu bile iste, u zalaganju za podršku i priznanje Hrvatske nikad se nisu međusobno suprotstavljale.

Niz uglednika našeg porijekla

A osim njih, cijeli je niz lokalnih političara hrvatskog podrijetla te voditelja i članova svih, tada još po nazivu jugoslavenskih iseljeničkih organizacija - u čijem je članstvu u to vrijeme, od Punta Arenasa na jugu do Ikike na sjeveru zemlje bilo 98 posto osoba hrvatskog podrijetla - koji su na različite načine podupirali Krnićeve diolomatske aktivnosti.

- Zadovoljstvo mi je podsjetiti da je iseljenički korpus danas narastao do 250 tisuća osoba i da su mnogi od njih, u proteklo vrijeme, kao i danas, zauzimali iznimno značajne položaje u čileanskom društvu.

---

image

Čileanski predsjednik Gabriel Borić

Andrew Caballero-reynolds/Afp
---

U čileanskoj političkoj povijesti, navodi Krnić, uz današnjeg predsjednika Čilea hrvatskog podrijetla Gabrijela Borića, u zadnjih tridesetak godina još su se trojica političara hrvatskog podrijetla kandidirala za čileanske predsjednike: Radomiro Tomić, Anselmo Šule i Hernan Bichi Buć. Među brojnim ministrima hrvatskog porijekla posebno su bili istaknuti Pedro Vusković u vladi ljevičara Salvadora Allendea i Miguel Poduje u vladi desničara, generala Pinocheta. U drugoj vladi predsjednika Freia djelovali su mladi ministri, s kojima je Krnić osobno surađivao: Carlos Mladinić, Alejandro Jadrešić i Zarko Luksic Sandoval. Danas u čileanskom parlamentu zastupnici su Vlado Mirosević, Alejandro Kusanović, nešto ranije i Carolina Goić.

Predsjednica Socijalističke stranke Čilea danas je kći Hernana Vodanovića, Paulina Vodanović. A mnogi će se sjetiti i da je Eleonor Oyarzun Ivanović, supruga predsjednika Aylwina, bila unuka osnivača hrvatskih iseljeničkih društava na sjeveru Čilea.

Hrvati su bili i generali u čileanskoj vojsci, katolički biskupi i veleposlanici u čileanskoj diplomaciji. I na gospodarskom planu, poslije najuspješnijeg čileanskog industrijalca između dvaju svjetskih ratova, Paška Baburice s otoka Koločepa, kompanije Andronica Lukšića, biznismena podrijetlom s Brača, već su godinama među najjačima u Južnoj Americi.

Na popisu čileanskih književnika je 117 poznatih pisaca hrvatskog podrijetla, među kojima je Antonio Škarmeta bio i kandidat za Nobelovu nagradu.

Visoke nacionalne nagrade dobili su povjesničari Mateo Martinić i Ivan Jakšić, a u čileanskoj Akademiji znanosti, u vrijeme kad je Krnić službovao u Čileu, bilo je 17 članova hrvatskog podrijetla.

Slavna su i imena kiparice Lily Garafulić, Drine Rendić, komercijalne menadžerice, novinara Santiaga Pablovića, Davora Gjuranovića i legendarne Lenke Franulić, čije ime i danas nosi najveća tamošnja novinarska nagrada.

Nije lako, rezimira Krnić, prenijeti snagu povezanosti ljudi koji su otišli tako davno i daleko, s njihovim starim krajem, kojoj je i ovaj put svjedočio. No ta snaga nije (samo) u nostalgiji, nego u spremnosti na gospodarsko, kulturno, obrazovno i svako drugo povezivanje, za što Čileanci hrvatskog porijekla imaju i volje i mogućnosti.

- Treba im se samo odazvati - zaključuje Krnić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FRANE KRNIĆ U ČILEU: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => FRANE KRNIĆ U ČILEU: 2 0 8154 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-27 08:37:22 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-31 13:01:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-31 13:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Santiago će imati i Trg Hrvatske!' Po našoj državi zove se i jedna škola, a 25 ulica nosi imena hrvatskih gradova... page_title='Santiago će imati i Trg Hrvatske!' Po našoj državi zove se i jedna škola, a 25 ulica nosi imena hrvatskih gradova... [metakey] => Čile, hrvatska, Frane Krnić, Guillermo Mimica, Gabriel Borić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/27\/18801458.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/25869903.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26061284.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/25245518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Andrew Caballero-reynolds\/Afp","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neobi\u010dan je osje\u0107aj bio nakon 28 godina ponovno do\u0107i u \u010cile -\u00a0ka\u017ee Frane Krni\u0107, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon \u0161to se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta<\/p>","

Frane Krni\u0107:<\/p>","

\u010cileanski predsjednik Gabriel Bori\u0107<\/p>","

Guillermo Mimica, predsjednik \u010dileasnke udruge poljoprivrednika hrvatskog podrijetla, pozvao je Krni\u0107a u \u010dile\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_18801458_1920.jpg":"1920x1080","k_18801458_1280.jpg":"1280x1280","k_18801458_1024.jpg":"1024x1024","k_18801458_640.jpg":"640x640","k_18801458_480.jpg":"480x480","k_18801458_340.jpg":"340x340","k_18801458_220.jpg":"220x220","o_18801458_1280.jpg":"1280x854","o_18801458_1024.jpg":"1024x683","o_18801458_640.jpg":"640x427","o_18801458_480.jpg":"480x320","o_18801458_340.jpg":"340x226","o_18801458_220.jpg":"220x146","h_18801458_1280.jpg":"1280x854","h_18801458_1024.jpg":"1024x683","h_18801458_640.jpg":"640x427","h_18801458_480.jpg":"480x320","h_18801458_340.jpg":"340x227","h_18801458_220.jpg":"220x147","pp_18801458_1280.jpg":"1280x1628","pp_18801458_1024.jpg":"1024x1303","pp_18801458_640.jpg":"640x814","pp_18801458_480.jpg":"480x611","pp_18801458_340.jpg":"340x432","pp_18801458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25869903_1920.jpg":"1920x1080","k_25869903_1280.jpg":"1280x1280","k_25869903_1024.jpg":"1024x1024","k_25869903_640.jpg":"640x640","k_25869903_480.jpg":"480x480","k_25869903_340.jpg":"340x340","k_25869903_220.jpg":"220x220","o_25869903_1280.jpg":"1280x1920","o_25869903_1024.jpg":"1024x1536","o_25869903_640.jpg":"640x960","o_25869903_480.jpg":"480x720","o_25869903_340.jpg":"340x510","o_25869903_220.jpg":"220x330","h_25869903_1280.jpg":"1280x854","h_25869903_1024.jpg":"1024x683","h_25869903_640.jpg":"640x427","h_25869903_480.jpg":"480x320","h_25869903_340.jpg":"340x227","h_25869903_220.jpg":"220x147","pp_25869903_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869903_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869903_640.jpg":"640x814","pp_25869903_480.jpg":"480x611","pp_25869903_340.jpg":"340x432","pp_25869903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_26061284_1920.jpg":"1920x1080","k_26061284_1280.jpg":"1280x1280","k_26061284_1024.jpg":"1024x1024","k_26061284_640.jpg":"640x640","k_26061284_480.jpg":"480x480","k_26061284_340.jpg":"340x340","k_26061284_220.jpg":"220x220","o_26061284_1280.jpg":"1280x845","o_26061284_1024.jpg":"1024x676","o_26061284_640.jpg":"640x422","o_26061284_480.jpg":"480x317","o_26061284_340.jpg":"340x224","o_26061284_220.jpg":"220x145","h_26061284_1280.jpg":"1280x854","h_26061284_1024.jpg":"1024x683","h_26061284_640.jpg":"640x427","h_26061284_480.jpg":"480x320","h_26061284_340.jpg":"340x227","h_26061284_220.jpg":"220x147","pp_26061284_1280.jpg":"1280x1628","pp_26061284_1024.jpg":"1024x1303","pp_26061284_640.jpg":"640x814","pp_26061284_480.jpg":"480x611","pp_26061284_340.jpg":"340x432","pp_26061284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1119","hd_25245518_1920.jpg":"1920x1080","k_25245518_1280.jpg":"1280x1280","k_25245518_1024.jpg":"1024x1024","k_25245518_640.jpg":"640x640","k_25245518_480.jpg":"480x480","k_25245518_340.jpg":"340x340","k_25245518_220.jpg":"220x220","o_25245518_1280.jpg":"1280x746","o_25245518_1024.jpg":"1024x596","o_25245518_640.jpg":"640x373","o_25245518_480.jpg":"480x279","o_25245518_340.jpg":"340x198","o_25245518_220.jpg":"220x128","h_25245518_1280.jpg":"1280x854","h_25245518_1024.jpg":"1024x683","h_25245518_640.jpg":"640x427","h_25245518_480.jpg":"480x320","h_25245518_340.jpg":"340x227","h_25245518_220.jpg":"220x147","pp_25245518_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245518_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245518_640.jpg":"640x814","pp_25245518_480.jpg":"480x611","pp_25245518_340.jpg":"340x432","pp_25245518_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15503560 Threads: 3 Questions: 3203774889 Slow queries: 7216174 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236045571 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/santiago-ce-imati-i-trg-hrvatske-po-nasoj-drzavi-zove-se-i-jedna-skola-a-25-ulica-nosi-imena-hrvatskih-gradova-1351674 [printLink] => /vijesti/svijet/santiago-ce-imati-i-trg-hrvatske-po-nasoj-drzavi-zove-se-i-jedna-skola-a-25-ulica-nosi-imena-hrvatskih-gradova-1351674?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 329856 [name] => čile [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cile [link] => /tag/cile ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 447135 [name] => Frane Krnić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frane-krnic [link] => /tag/frane-krnic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 723356 [name] => Guillermo Mimica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:24:32 [main_article_id] => 0 [alias] => guillermo-mimica [link] => /tag/guillermo-mimica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 649814 [name] => Gabriel Borić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-19 20:00:24 [main_article_id] => 0 [alias] => gabriel-boric [link] => /tag/gabriel-boric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FRANE KRNIĆ U ČILEU: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Santiago će imati i Trg Hrvatske!‘ Po našoj državi zove se i jedna škola, a 25 ulica nosi imena hrvatskih gradova... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/18801458.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Neobičan je osjećaj bio nakon 28 godina ponovno doći u Čile - kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/18801458.jpg [title] =>

Neobičan je osjećaj bio nakon 28 godina ponovno doći u Čile - kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/25869903.jpg [title] =>

Frane Krnić:

Sasa Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26061284.jpg [title] =>

Čileanski predsjednik Gabriel Borić

Andrew Caballero-reynolds/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/25245518.jpg [title] =>

Guillermo Mimica, predsjednik čileasnke udruge poljoprivrednika hrvatskog podrijetla, pozvao je Krnića u čile 

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neobičan je osjećaj nakon 28 godina ponovno biti u Čileu, kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta.

S oduševljenjem je, naime, primio poziv Guillerma Mimice, čileanskog književnika, predsjednika Udruge čileanskih profesionalaca i gospodarstvenika hrvatskog porijekla - s kojim je ovoga ljeta u Pisku za Slobodnu Dalmaciju razgovarala novinarka Milena Budimir - da ponovno dođe u tu južnoameričku zemlju u kojoj je boravio u turbulentnim vremenima početkom devedesetih godina, najprije kao jugoslavenski, a potom kao prvi hrvatski ambasador.

- Bio sam posebno oduševljen i time što ću u Čileu, nakon toliko vremena, opet sresti ljude s kojima sam se družio i surađivao u mom osobnom diplomatskom nastojanju, ali i nastojanju cijele tamošnje iseljeničke zajednice, da Čile što prije prizna Hrvatsku.

Hrvatska Udruga kojoj je Mimica na čelu Krnića je pozvala da upravo kao prvi hrvatski veleposlanik u Čileu i Južnoj Americi održi predavanja u više hrvatskih iseljeničkih udruga, na Institutu za povijest Katoličkog sveučilišta te na Diplomatskoj akademiji tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova. Krnić je, naime, o svom višedesetljetnom veleposlaničkom poslu napisao knjigu "Crni kaputi, bijele rukavice", a kako je dio knjige koji se odnosi na njegovo veleposlaničko djelovanje u Južnoj Americi preveden na španjolski jezik, bio je to izravan povod da tamošnjim mladim diplomatima govori o zbilja burnim vremenima vlastite službe.

---

image

Guillermo Mimica, predsjednik čileasnke udruge poljoprivrednika hrvatskog podrijetla, pozvao je Krnića u čile 

Tom Dubravec/Cropix
---

Došljaci iz Dalmacije

Poznato je da je do devedesetih godina iseljenička zajednica u Čileu, formirana još krajem 19. i početkom 20. stoljeća - uglavnom od došljaka iz Dalmacije, najviše s otoka Brača - bila snažno projugoslavenska; sva su iseljenička društva i udruge nosili naziv "jugoslavenski". U vrijeme stjecanja hrvatske nezavisnosti ta se slika, zahvaljujući u velikoj mjeri i angažmanu hrvatskog veleposlanika Krnića, potpuno izmijenila. Veze s Hrvatskom od tog vremena stalno jačaju, čemu je jedan od pokazatelja bio poziv da bivši hrvatski veleposlanik s načelnikom predgrađa Cerro Navia Maurom Tamayom, upravo u vrijeme svog nedavnog boravka u Čileu, otvori radove na novom trgu koji će nositi naziv "Plaza de Croacia" (Trg Hrvatske), te da na tom mjestu zasadi stablo masline.

Cerro Navia, odnosno Brdo Navia, relativno je novi, ranih osamdesetih godina formirani kvart šireg, metropolitanskog područja Santiaga, glavnoga grada Čilea, s oko 135.000 stanovnika.

- Bilo mi je vrlo zanimljivo saznati da će se hrvatskim imenom zvati trg u dijelu Santiaga u kojem uglavnom nema hrvatskih iseljenika. A iako ih nema - imenom "Republika Hrvatska" zove se tamošnja osmogodišnja škola, dok oko 25 ulica ovoga dijela glavnoga grada nosi imena hrvatskih gradova, otoka, regija... Postoje tako ulice nazvane po Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Karlovcu, Senju, Solinu, Skradinu, Zadru, Braču, Viru, Rabu, Istri, Kordunu, Jadranu... Jedna se zove Augusto Senoa, a jedna nosi neobičan naziv - Strik Mate.

Tamošnji mediji prenijeli su kako je Krnić vrlo emocionalno govorio tom prigodom, i kako je naglasio da bi volio kad bi Hrvatska, odnosno Split, uzvratili Cerra Naviji pa neku splitsku ulicu, prolaz, trg... - nazvali imenom tog dijela Santiaga.

- Iako se Čile nalazi na drugom kraju svijeta i iako stasavaju četvrta, peta... generacija potomaka onih davnih prvih iseljenika, njihova veza s krajem iz kojega potječu vrlo je snažna, i to ne samo na emocionalnoj razini. Dokaz tome je i činjenica da su me pozvali gotovo puna tri desetljeće nakon što je moja služba u toj zemlji okončana - kaže.

---

image

Frane Krnić:

Sasa Burić/Cropix
---

Iz njegovih razgovora s Guillermom Mimicom, s Rosanom Magaš, predsjednicom "Estadio Croata", najveće hrvatske iseljeničke organizacije u Čileu te Alexandrom Stipičić, predsjednicom "Hrvatskog doma" u Valparaisu, vidljivo je, kaže Krnić, koliko su im snažna nastojanja da se otvaraju i šire putovi suradnje dviju zemalja, osobito u sferama gospodarstva.

- Nadam se da će se i naši gospodarstvenici sve snažnije početi usmjeravati prema ovoj južnoameričkoj zemlji, bez obzira na popriličnu geografsku udaljenost.

Politička, pak, privrženost Čilea Hrvatskoj davno je dokazana: čileanska vlada predsjednika Patricija Aylwina priznala je Hrvatsku 16. siječnja 1992. godine - samo 16 sati nakon što je to uradila Europska unija - čime je Čile postao prva zemlja južne polutke koja je, zahvaljujući snažnim diplomatskim aktivnostima posljednjeg jugoslavenskog ambasadora Frane Krnića, priznala novu hrvatsku državu.

Krnić će danas reći da je "tome naročito doprinijela i podrška čileanskih političara hrvatskog podrijetla".

- Među njima su tada dominirali Baldo Prokurica, parlamentarni zastupnik, član umjerene desne stranke Renovacion Nacional i kasniji senator i višestruki ministar u više čileanskih vlada, zatim senator Hernan Vodanović, jedan od lidera Socijalističke stranke, poznati političar Socijal-demokratske stranke Radomiro Tomić te Anselmo Šule, predsjednik čileanske Radikalne stranke. I uz njih još petoro parlamentarnih zastupnika. Iako im unutarnje, čileanske političke orijentacije nisu bile iste, u zalaganju za podršku i priznanje Hrvatske nikad se nisu međusobno suprotstavljale.

Niz uglednika našeg porijekla

A osim njih, cijeli je niz lokalnih političara hrvatskog podrijetla te voditelja i članova svih, tada još po nazivu jugoslavenskih iseljeničkih organizacija - u čijem je članstvu u to vrijeme, od Punta Arenasa na jugu do Ikike na sjeveru zemlje bilo 98 posto osoba hrvatskog podrijetla - koji su na različite načine podupirali Krnićeve diolomatske aktivnosti.

- Zadovoljstvo mi je podsjetiti da je iseljenički korpus danas narastao do 250 tisuća osoba i da su mnogi od njih, u proteklo vrijeme, kao i danas, zauzimali iznimno značajne položaje u čileanskom društvu.

---

image

Čileanski predsjednik Gabriel Borić

Andrew Caballero-reynolds/Afp
---

U čileanskoj političkoj povijesti, navodi Krnić, uz današnjeg predsjednika Čilea hrvatskog podrijetla Gabrijela Borića, u zadnjih tridesetak godina još su se trojica političara hrvatskog podrijetla kandidirala za čileanske predsjednike: Radomiro Tomić, Anselmo Šule i Hernan Bichi Buć. Među brojnim ministrima hrvatskog porijekla posebno su bili istaknuti Pedro Vusković u vladi ljevičara Salvadora Allendea i Miguel Poduje u vladi desničara, generala Pinocheta. U drugoj vladi predsjednika Freia djelovali su mladi ministri, s kojima je Krnić osobno surađivao: Carlos Mladinić, Alejandro Jadrešić i Zarko Luksic Sandoval. Danas u čileanskom parlamentu zastupnici su Vlado Mirosević, Alejandro Kusanović, nešto ranije i Carolina Goić.

Predsjednica Socijalističke stranke Čilea danas je kći Hernana Vodanovića, Paulina Vodanović. A mnogi će se sjetiti i da je Eleonor Oyarzun Ivanović, supruga predsjednika Aylwina, bila unuka osnivača hrvatskih iseljeničkih društava na sjeveru Čilea.

Hrvati su bili i generali u čileanskoj vojsci, katolički biskupi i veleposlanici u čileanskoj diplomaciji. I na gospodarskom planu, poslije najuspješnijeg čileanskog industrijalca između dvaju svjetskih ratova, Paška Baburice s otoka Koločepa, kompanije Andronica Lukšića, biznismena podrijetlom s Brača, već su godinama među najjačima u Južnoj Americi.

Na popisu čileanskih književnika je 117 poznatih pisaca hrvatskog podrijetla, među kojima je Antonio Škarmeta bio i kandidat za Nobelovu nagradu.

Visoke nacionalne nagrade dobili su povjesničari Mateo Martinić i Ivan Jakšić, a u čileanskoj Akademiji znanosti, u vrijeme kad je Krnić službovao u Čileu, bilo je 17 članova hrvatskog podrijetla.

Slavna su i imena kiparice Lily Garafulić, Drine Rendić, komercijalne menadžerice, novinara Santiaga Pablovića, Davora Gjuranovića i legendarne Lenke Franulić, čije ime i danas nosi najveća tamošnja novinarska nagrada.

Nije lako, rezimira Krnić, prenijeti snagu povezanosti ljudi koji su otišli tako davno i daleko, s njihovim starim krajem, kojoj je i ovaj put svjedočio. No ta snaga nije (samo) u nostalgiji, nego u spremnosti na gospodarsko, kulturno, obrazovno i svako drugo povezivanje, za što Čileanci hrvatskog porijekla imaju i volje i mogućnosti.

- Treba im se samo odazvati - zaključuje Krnić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Sasa Burić/Cropix Andrew Caballero-reynolds/Afp Tom Dubravec/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Neobičan je osjećaj bio nakon 28 godina ponovno doći u Čile - kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta

Sasa Burić/Cropix

Frane Krnić:

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Čileanski predsjednik Gabriel Borić

Tom Dubravec/Cropix

Guillermo Mimica, predsjednik čileasnke udruge poljoprivrednika hrvatskog podrijetla, pozvao je Krnića u čile 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/santiago-ce-imati-i-trg-hrvatske-po-nasoj-drzavi-zove-se-i-jedna-skola-a-25-ulica-nosi-imena-hrvatskih-gradova-1351674 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6fd81eb3c7994222dcd8316f681277209009a345 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Santiago+%C4%87e+imati+i+Trg+Hrvatske%21%E2%80%98+Po+na%C5%A1oj+dr%C5%BEavi+zove+se+i+jedna+%C5%A1kola%2C+a+25+ulica+nosi+imena+hrvatskih+gradova...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsantiago-ce-imati-i-trg-hrvatske-po-nasoj-drzavi-zove-se-i-jedna-skola-a-25-ulica-nosi-imena-hrvatskih-gradova-1351674 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsantiago-ce-imati-i-trg-hrvatske-po-nasoj-drzavi-zove-se-i-jedna-skola-a-25-ulica-nosi-imena-hrvatskih-gradova-1351674 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FRANE KRNIĆ U ČILEU: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetFRANE KRNIĆ U ČILEU:

‘Santiago će imati i Trg Hrvatske!‘ Po našoj državi zove se i jedna škola, a 25 ulica nosi imena hrvatskih gradova...

Piše Damir Šarac
31. prosinca 2023. - 14:01
Neobičan je osjećaj bio nakon 28 godina ponovno doći u Čile - kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijetaPaun Paunović/Cropix

Neobičan je osjećaj nakon 28 godina ponovno biti u Čileu, kaže Frane Krnić, poznati hrvatski (umirovljeni) diplomat nakon što se nedavno u Split vratio s druge strane svijeta.

S oduševljenjem je, naime, primio poziv Guillerma Mimice, čileanskog književnika, predsjednika Udruge čileanskih profesionalaca i gospodarstvenika hrvatskog porijekla - s kojim je ovoga ljeta u Pisku za Slobodnu Dalmaciju razgovarala novinarka Milena Budimir - da ponovno dođe u tu južnoameričku zemlju u kojoj je boravio u turbulentnim vremenima početkom devedesetih godina, najprije kao jugoslavenski, a potom kao prvi hrvatski ambasador.

- Bio sam posebno oduševljen i time što ću u Čileu, nakon toliko vremena, opet sresti ljude s kojima sam se družio i surađivao u mom osobnom diplomatskom nastojanju, al...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:43