StoryEditorOCM
SvijetNEIZVJESNO

Šalje li Sjeverna Koreja vojnike u Ukrajinu? Špekulira se kad bi njihova pomoć Rusiji mogla stići na prve borbene linije

Piše Vijesti SD
18. listopada 2024. - 17:49

Tijekom puta u Bruxellesu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi se uplitanje Sjeverne Koreje u rat u Ukrajini moglo smatrati prvim korakom prema svjetskom ratu.

Šef vojne obavještajne službe Ukrajine Kirilo Budanov u intervjuu za The War Zone je rekao da oko 11.000 pripadnika pješačkih postrojbi sjevernokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Za nešto manje od dva tjedna, od početka studenog, očekuje ih se na ratištu piše Dnevnik.hr

Budanov je rekao i da bi ti vojnici trebali tijekom borbi trebali koristiti rusku opremu i streljivo. Očekuje se da bi prva postrojba od otprilike 2600 vojnika trebala biti raspoređena u Kursku oblast koju su Ukrajinci iznenadno napali u kolovozu.

Ove obavještajne podatke još uvijek nisu potvrdili zapadni dužnosnici, no SAD, UK i ostali ukrajinski saveznici pomno prate situaciju.

Slične informacije potvrdili su i južnokorejski obavještajni izvori. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol promptno je sazvao sigurnosni sastanak zbog poteza Pjongjanga. Na sastanku je rečeno da su bliske vojne veze Rusije i Sjeverne Koreje napredovale "od prijenosa vojnih zaliha do raspoređivanja snaga".

- Kretanje sjevernokorejskih trupa već je započelo - rekao je izvor za Yonhapa. 

Uključivanje sjevernokorejskih vojnika u rat u Ukrajini bio bi veliki korak podrške Rusiji iz države iz koje su do sada primali pomoć samo u obliku streljiva, topničkih granata i balističkih projektila. To bi pokazalo i koliko su razorni gubitci među ruskim vojnicima te u kojoj je mjeri slaba inicijativa regrutacije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U lipnju ove godine Putin je potpisao sporazum o uzajamnoj obrani sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom. Time su prekršili niz sankcija UN-a protiv obje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 17:54