StoryEditor
Svijetvraćanje dugova

SAD vraća 17.000 drevnih artefakata otetih tijekom invazije u Iraku, među njima je i ploča s dijelom Epa o Gigamešu

Piše Hina
3. kolovoza 2021. - 18:15

Sjedinjene Američke Države vraćaju više od 17.000 drevnih artefakata opljačkanih i prokrijumčarenih iz Iraka nakon američke invazije 2003. godine, uključujući 3.500 godina staru glinenu ploču s dijelom Epa o Gilgamešu, objavila su u utorak iračka ministarstva kulture i vanjskih poslova, piše Hina.

Desetine tisuća starina nestalo je iz Iraka nakon američke invazije 2003. kojom je svrgnut diktator Sadam Husein.

Brojne je artefakte uništila ili prokrijumčarila i ikonoklastička Islamska država, koja je kontrolirala trećinu Iraka u razdoblju od 2014. do 2017., prije no što ju je porazila iračka vojska uz pomoć saveznika.

Američke vlasti koje rade na vraćanju artefakata nedavno su postigle dogovor s Bagdadom o vraćanju predmeta oduzetih od trgovaca i muzeja u Sjedinjenim Državama, priopćili su iz iračkog ministarstva kulture i ministarstva vanjskih poslova.

- Vlada SAD-a zaplijenila je neke od artefakata i poslala ih u (iračko) veleposlanstvo. Važna ploča s Epom o Gilgamešu bit će vraćena u Irak idućeg mjeseca nakon što se dovrše pravne procedure - rekao je ministar kulture Hasan Nadhim za Reuters.

Američke vlasti zaplijenile su ploču 2019. godine, nakon što je prokrijumčarena i na aukciji prodana trgovcu umjetninama u Oklahomi i izložena u muzeju u Washingtonu, objavilo je ministarstvo pravosuđa SAD-a navodeći da je sud prošloga mjeseca naložio oduzimanje ukradene umjetnine.

U odluci suda navodi se da je američki trgovac starinama kupio ploču 2003. godine od londonskog trgovca. Ep o Gilgamešu je 3.500 godina stara sumerska priča koja se smatra jednom od prvih književnih djela na svijetu.

Nadhim je rekao da se vraćaju i druge ploče ispisane klinastim pismom.

Iračko drevno naslijeđe desetkovano je sukobima, uništavanjem i pljačkom, posebno od 2003. Tisuće artefakata još uvijek nedostaju.

Nakon 2014. godine, Islamska država, koja je propovijedala netolerantno i ekstremističko tumačenje islama, plijenila je i uništavala povijesne znamenitosti u, kako je ocijenio UNESCO, "industrijskim" razmjerima koristeći plijen za financiranje svojih operacija koristeći krijumčarsku mrežu diljem Bliskog istoka i šire.

Uz pomoć međunarodnih agencija, iračke vlasti pokušavaju pronaći, vratiti i sačuvati svoje vrijedne artefakte.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 18:00