StoryEditorOCM

SAD razočaran iranskom presudom novinarki

Piše PSD.
19. travnja 2009. - 00:56

Američka državna tajnica Hillary Clinton u subotu je izrazila "duboko razočaranje" presudom iranskog suda, kojom je američka novinarka Roxana Saberi osuđena na osam godina zatvora pod optužbom za špijunažu.

- Duboko sam razočarana presudom Roxani Saberi koju je donijelo iransko sudstvo. Usko surađujemo sa švicarskom diplomatskom misijom na pribavi podataka o odluci suda i kako bi osigurali njezinu dobrobit - kazala je Clinton u priopćenju koje je objavio State Department.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose već 30 godina, a interese SAD u Teheranu zastupa švicarska diplomacija.

Roxana Saberi rođena je i odrasla u SAD, no odlučila se za put u Iran iz želje da uči o svom kulturnom naslijeđu, kazala je Clinton o osuđenoj novinarki, čiji je otac Iranac. Naše su misli s njezinim roditeljima i obitelji u ovim teškim trenucima, dodala je.

- Sjedinjene Države i nadalje će energično izražavati zabrinutost iranskoj vladi -ističe se u priopćenju.

Saberi je osuđena na procesu zatvorenom za javnost, rekao je u subotu njezin odvjetnik, izražavajući nevjericu u mogućnost njezinog brzog oslobađanja.

Njezin je otac izjavio da je Roxana na prevaru dala neke samooptužujuće izjave, jer su joj dužnosnici rekli da će tako biti oslobođena.

To je prvi puta da je Iran osudio američkog novinara za špijunažu, i još nije jasno kako će to utjecati na aktualne pokušaje Obamine administracije da otvori dijalog s Iranom, ocjenjuju američki mediji.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 23:29