StoryEditorOCM
Svijetobjavit će danas

SAD priprema za Ukrajinu pakete pomoći u oružju od 8 milijarda dolara, tu su prvi put i precizno navođene klizne bombe

Piše hina
26. rujna 2024. - 09:25
Američki vojni paket uključivat će ​​prvu isporuku precizno navođene klizne bombe Joint Standoff Weapon s dometom do 130 kmLeila Gorchev/Afp

Sjedinjene Države planiraju objaviti više od 8 milijarda dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini u četvrtak tijekom posjeta ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu, rekla su u srijedu dvojica američkih dužnosnika.

Administracija predsjednika Joea Bidena bila je uključena u hitne razgovore s Kongresom kako bi joj se omogućilo da iskoristi 5,6 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu prije 30. rujna - kraja savezne fiskalne godine - kada je ovlast trebala isteći.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Bijela kuća namjerava obavijestiti Kongres da će krenuti naprijed s objavom povlačenja 5,6 milijardi dolara iz američkih zaliha oružja. Sadržaj tog paketa još uvijek se mijenja, rekli su dužnosnici.

Reuters je ovog mjeseca izvijestio da je Bidenova administracija razmatrala rezervni plan prema kojem bi objavila planove za isporuke za Ukrajinu, ali s produljenim rokom isporuke za oružje i opremu, što bi omogućilo postupniji prijenos resursa u Ukrajinu bez propuštanja roka 30. rujna.

Druga objava zakazana za četvrtak odnosit će se na pomoć u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara u okviru programa Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini, koji administraciji omogućuje kupnju oružja za Ukrajinu od tvrtki, umjesto da ga povlači iz američkih zaliha.

Ta će pomoć uključivati ​​streljivo, oružje za borbu protiv dronova i materijal za potporu proizvodnji streljiva u Ukrajini, rekao je jedan od američkih dužnosnika.

image

U paketu će biti i dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke pokretljivosti (HIMARS)

Juni Kriswanto/Afp

Osim toga, SAD je u srijedu najavio predsjedničko odobrenje za povlačenje sredstava za Ukrajinu u vrijednosti od 375 milijuna dolara. Paket će uključivati ​​prvu isporuku precizno navođene klizne bombe s dometom do 81 milju (130 km) pod nazivom Joint Standoff Weapon, rekla su dva američka dužnosnika. Uključivanje tog oružja nije objavljeno u priopćenju.

Paket, o kojem je Reuters prvi izvijestio prošli tjedan, uključuje patrolne čamce, dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke pokretljivosti (HIMARS), topničko streljivo od 155 mm i 105 mm, rezervne dijelove i drugo oružje.

Joint Standoff Weapon ispuštat će se iz borbenih zrakoplova, a sposoban je gađati ciljeve s velikom preciznošću. Ukrajini je u velikoj mjeri zabranjeno koristiti oružje koje je dopremio SAD u napadima na Rusiju.

Presidential Drawdown Authority omogućuje predsjedniku da crpi iz trenutnih zaliha oružja kako bi pomogao saveznicima u hitnim slučajevima. U kolovozu, dok je Ukrajina izvodila prodor u Rusiju i gubila teritorij na istoku zbog ruskog napredovanja, Washington je najavio dva paketa, oba po 125 milijuna dolara.

Kongres je odobrio gotovo 175 milijardi dolara pomoći i vojne pomoći Ukrajini i savezničkim državama u 2,5 godine od ruske invazije punog opsega, a mnogi zastupnici kažu da očekuju kako će Washington morati odobriti više novca za pomoć vladi u Kijevu u sljedećih nekoliko mjeseci.

Američke tvrtke koje bi mogle imati koristi od povećanih isporuka oružja Ukrajini uključuju proizvođače oružja kao što su RTX, Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman.

image

 Bidenova administracija i tvrtke odlučile su vojno pomoći Zelenskom i UKrajini

 

 

Andrew Caballero-reynolds/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 09:26