StoryEditorOCM

SAD prepustio Srbiji slučaj košarkaša Kovačevića

Piše PSD.
1. travnja 2009. - 22:02

Američko državno odvjetništvo u New Yorku odlučilo je ustupiti srbijanskom pravosuđu slučaj srbijanskog košarkaša Miladina Kovačevića, optužena u SAD-u zbog napada na američkog studenta, objavila je u srijedu srbijanska vlada.

"Dogovorom su prevladana pitanja koja bi mogla opteretiti odnose Srbije i SAD-a", izjavio je državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen.

Najavio da će vlada na sjednici u četvrtak skinuti oznaku tajnosti s dokumenta o pregovorima sa SAD-om o tom slučaju.

Kovačević je u lipnju 2008. napustio SAD, pošto je optužen da je mjesec dana prije u baru teško ozlijedio američkoga studenta Bryana Steinhauera iz Brooklyna.

Kovačević, koji je tvrdio da je branio prijateljicu, uhićen je odmah nakon tučnjave i pritvoren mjesec dana, a zatim je pušten uz jamčevinu koju su njegovi roditelji platili preko računa srbijanskog konzulata.

Tri dana nakon puštanja iz pritvora Kovačević je napustio SAD s novom putovnicom koju mu je pribavio srbijanski vicekonzul.

Kad je slučaj dospio u javnost, konzul i vicekonzul su suspendirani.

Budući da je odbijao vratiti se u SAD, za Kovačevićem je u srpnju 2008. Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu.

Početkom rujna prošle godine pred sudom u Beogradu pokrenut je postupak protiv vicekonzula, a Kovačeviću se sudi pod optužbom da je teško ozlijedio Steinhauera te da je poticao na zlouporabu službenog položaja i krivotvorenje isprave.

Srbijanska je vlada odlučila platiti odštetu obitelji Steinhauer, a odluka, koja je dospjela u medije unatoč tomu što je na nju stavljena oznaka državne tajne, izazvala je kritike u javnosti.

Srbijanski su mediji prenijeli da je državni odvjetnik u okrugu Broomeu u SAD-u odlučio predočiti dokaze protiv Kovačevića državnom odvjetništvu u Srbiji i s njime surađivati u daljnjem postupku. Dogovor sa srbijanskim državnim odvjetništvom međutim ne utječe na optužnicu podignutu u SAD-u.

"Ako Kovačević bude dostupan američkim tijelima, bit će doveden u okrug Broome na suđenje", istaknuo je državni odvjetnik u tome okrugu.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:38