StoryEditorOCM
Svijetneslužbena definicija recesije

SAD je upravo ušao u recesiju, a s njime vjerojatno i čitavi svijet: američki BDP pao drugo tromjesečje zaredom, a povećane kamatne stope prijete masovnim otpuštanjima

Piše psd
28. srpnja 2022. - 15:03

Ključna mjera gospodarske proizvodnje pala je drugo tromjesečje zaredom, povećavajući strahove da bi Sjedinjene Države, a njima i svijet, mogle ući u recesiju - ili da je ona možda već počela, objavio je New York Times.

Bruto domaći proizvod, usklađen za inflaciju, pao je 0,2 posto u drugom tromjesečju, što je ekvivalent godišnjoj stopi pada od 0,9 posto, objavilo je u danas američko Ministarstvo trgovine. To je uslijedilo nakon kontrakcije od 0,4 posto u prva tri mjeseca godine - što znači da je prema jednoj uobičajenoj, ali neslužbenoj definiciji, američko gospodarstvo ušlo u recesiju samo dvije godine nakon što je izašlo iz prethodne.

Većina ekonomista još uvijek ne misli da gospodarstvo zadovoljava formalnu definiciju recesije, koja se temelji na širem skupu pokazatelja uključujući mjere prihoda, potrošnje i zaposlenosti. Sami podaci o smanjenju BDP-a će također biti revidirani nekoliko puta u nadolazećim mjesecima.

Ipak, objavljeni podaci ostavljaju malo sumnje da oporavak gubi zamah usred visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa. Poslovna ulaganja i građevinska aktivnost pale su u drugom tromjesečju nakon rasta u prvom. Potrošnja potrošača, prilagođena inflaciji, ostala je pozitivna, ali je usporila.

"Ne mislimo da smo još u recesiji", rekao je Aditya Bhave, viši ekonomist Bank of America. “Ali važnije stvar ovdje je da temeljni trend domaće potražnje slabi. Vidite jasno usporavanje u odnosu na prvo tromjesečje.”

Usporenje, samo po sebi, nije nužno loša vijest. Federalne rezerve pokušavaju ohladiti gospodarstvo u pokušaju da ukrote inflaciju, a Bijela kuća tvrdi da je usporavanje dio neizbježnog i nužnog prijelaza na razdoblje stabilnijeg rasta nakon prošlogodišnjeg brzog oporavka. Ili, kako je rekla Janet Yellen, bivša predsjednica Vijeća guvernera Sustava federalnih rezervi SAD-a: "Nismo u recesiji nego tranziciji u kojoj je rast usporen."

No prognozeri su posljednjih tjedana postali sve zabrinutiji da će agresivni potezi Fed-a - uključujući podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine postotnog boda u srijedu drugi mjesec zaredom - rezultirati recesijom. Postoje nagovještaji da se otpuštanja povećavaju i da se potrošači bore držati korak s brzo rastućim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 19:11