StoryEditor
Svijetkorona-kriza

SAD je pred katastrofom, moguće je da su na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije, a optimistični Trump nudi ružičasti narativ

Piše Marina Karlović Sabolić
29. travnja 2020. - 21:53
AFP

Od samoga početka ekonomija im je bila na prvom mjestu. Žustro su se odupirali zatvaranju trgovina, uvođenju zabrane kretanja i zaustavljanju rada tvornica. Do posljednjeg su trenutka održavali festivale, išli u trgovačke centre i branili slobodu okupljanja.

Unatoč tome što su jedna od posljednjih zemalja koja je ušla u „lockdown“, i prva koja je iz njega polako počela izlaziti, glavni cilj nisu uspjeli ispuniti. Njihov BDP u prvom se kvartalu ove godine sunovratio za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je ujedno najveći pad kojega američka ekonomija bilježi u zadnjih desetak godina. Ako se tome pribroji i skok broja nezaposlenih na više od 26 milijuna – koji je trenutno najviši u zadnjih 87 godina – lako se mogu nazrijeti obrisi gospodarske katastrofe koju je epidemija koronavirusa izazvala u SAD-u.

Kongres je u međuvremenu odobrio paket pomoći težak vrtoglave 2 trilijarde dolara. Pomoć su dobili avio-prijevoznici, industrijalci, mali poduzetnici i farmeri. Sve kako bi se usporio udar na ekonomiju.

Unatoč tome, prognoze nisu dobre.

- Gospodarstvo je u slobodnom padu. Moguće je da smo na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije – upozorio je Sung Won Sohn, profesor poslovne ekonomije na Sveučilištu Loyola Marymount u svojoj izjavi danoj Reutersu.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je ovim američka ekonomija dosegnula dno i da, u trenutku kada se zatvorene tvornice slijedom popuštanja mjera ponovno otvore, brojke mogu ići samo gore.

Predsjednik Donald Trump jedan je od tih optimista. Najavljuje „veliki skok“ u trećem kvartalu ove godine, nakon kojeg će uslijediti „nevjerojatan četvrti kvartal“ i jednako nevjerojatna slijedeća godina.

Početkom studenog Trumpa čekaju predsjednički izbori pa ne čudi ružičasti narativ koji nudi Amerikancima. Njegova kampanja za reizbor već dulje je vrijeme temeljena na priči o moćnoj ekonomiji koju je izgradio u posljednje tri godine.

Korona je te planove privremeno poremetila, no Trump im se očito ponovno namjerava vratiti. Uvjeravajući naciju da će, kada epidemija prođe, američka ekonomija ponovno biti snažna i moćna kao nikada do sad.

#SAD#KORONAVIRUS

Izdvojeno

8. svibnja 2020. - 00:03