StoryEditorOCM
Svijetpotraga za titanom

S nestale podmornice stigao poziv u pomoć?; ‘Spasilačke ekipe čule su zvukove lupanja svakih 30 minuta‘

Piše JL
21. lipnja 2023. - 06:38

Američki mediji pišu da su potražne ekipe koje tragaju za nestalom podmornicom Titan čule "zvukove lupanja" te da su se zvukovi pojavljivali u 30-minutnim intervalima, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Časopis Rolling Stone prvi je donio vijest o lupanju, a o njemu je nakon njega izvijestila i TV postaja CNN. Oba su se medija pozvala na memorandum koji su sastavili djelatnici američke države.

U memorandumu ne piše kada se u utorak čulo lupanje, a ni koliko je dugo ono trajalo. Međutim, piše da ga se moglo čuti te da su ga sonari registrirali četiri sata nakon što je prvi puta zabilježeno.

CNN je kasnije u utorak izvijestio da je u novom memorandumu spomenuto da su registrirane "dodatne akustične povratne informacije" te da će one pomoći pri "vektoriranju površinskih resursa". Uz to, te akustične informacije nagovješćuju da još uvijek postoji nada da će potražne ekipe locirati preživjele.

The New York Times je u utorak objavio pismo koje su napisali vodeći ljudi iz industrije podvodnih plovila, a u kojem stoji da bi razvoj Titan obuzet mogućim "katastrofalnim" problemima. Pismo je adresirano na Stocktona Rusha - stvaratelja Titana, glavnog izvršnog direktora tvrtke OceanGate i jednog od pet članova posade nestale podmornice.

Predsjednik Kluba Istraživača Richard Garriott, multidisciplinarnog profesionalnog društva koje promovira sigurna istraživanja, rekao je da ima nade da će spasilačka misija biti uspješna. "Sudeći po podacima s terena, razumijemo da je moguće da su na mjestu nestanka podmornice detektirani znakovi života", rekao je Garriott, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:11