StoryEditorOCM
Svijetveliko povećanje

S broda u blizini ciparske obale spašeno 86 migranata, prije pet dana na istom ih je mjestu spašeno 60

Piše Hina
21. kolovoza 2023. - 06:08

Ciparske vlasti objavile su u nedjelju da su spasile 86 migranata u nevolji koji su bili na brodu u blizini jugoistočne obale tog sredozemnog otoka.

Iz Zajedničkog centra za koordinaciju pomoći (JRCC) priopćili su da je operacija spašavanja dovela na obalu 61 muškarca, šest žena i 19 djece, a svi su živi i zdravi. Patrolni čamac pomorske policije i dva glisera sudjelovali su u operaciji kod rta Greco, u blizini primorskog odmarališta Ayia Napa, priopćio je JRCC. Svi bi trebali biti prebačeni u prihvatni centar za migrante koji se nalazi u predgrađu glavnog grada Nikozije.

Informacije o nacionalnosti migranata i o mjestu polaska broda nisu objavljene.

U istom području su prije pet dana ciparske vlasti spasile 60 migranata u nevolji.

Broj migranata koji dolaze brodovima povećan je u 2023. Prema podacima otočnih vlasti, radi se o zabilježenom povećanju od 60% u prvih pet mjeseci u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Većina ilegalnih migranata koji su uočeni kod rta Greco na brodove se ukrca u sirijskoj luci Tartus.

Tvrdeći da se nalazi na prvoj crti migracijskih tokova unutar Europske unije, Cipar već godinama traži više sredstava i političku potporu Bruxellesa za rješavanje ovog problema. Od travnja do lipnja podnesen je 2381 zahtjev za azil u toj državi. Republika Cipar ima vlast samo nad južnim dijelom otoka, dok je sjeverni dio izbjegao njezinoj kontroli od invazije Turske 1974. godine.

Vlasti tvrde da tražitelji azila predstavljaju 5% od 915.000 stanovnika južnog dijela otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:59