StoryEditorOCM
Svijetšpijunsko podzemlje

Rusku Matu Hari zovu Maša Bentley, a uspon i bogatstvo duguje desničaru i seksualnom zlostavljaču ‘Ljonji Helikopteru‘

Piše Damjan Raknić/JL
1. lipnja 2023. - 10:43
Maria Hodinskaja-Goleniščeva kći je Sergeja Konovalova, zamjenik je predsjednika ruske organizacije Borbeno bratstvo, ali je promijenila prezimeScreenshot YouTube

Mlada i skromno odjevena djevojka svakog se jutra u svom starom Žiguliju doveze do Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije na Trgu Smolenskaja. Nakon što ga parkira, žurnim korakom ulazi u Ministarstvo te se liftom popne do Odjela za planiranje vanjske politike u kojem radi kao zamjenica direktora. Kada radni dan privede kraju, djevojka se preodjene u luksuzniju odjeću, na sebe stavi skupocjeni nakit te u Bentleyju skokne do konjičkog kluba New Century. Tamo će joj društvo praviti latvijski pastusi Princ Safir i Avans te kobila Rosalia.

Spomenuta jahačica zove se Maria Hodinskaja-Goleniščeva, 34-godišnja profesorica na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) koja je radila i u ruskoj misiji pri Ujedinjenim narodima u Ženevi. Međutim, profesorica Hodinskaja-Goleniščeva ima još jedan posao. Ona je agentica zloglasnog GRU-a - Glavne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, odnosno vojne obavještajne službe Rusije. Hodinskaja-Goleniščeva sudjelovala je u raznim GRU-ovim operacijama, primjerice zračnim napadima koje je Rusija izvela u Siriji, a u kojima su zbog upotrebe stradali i brojni civili, piše Jutarnji list.

image

Leonid Slutski, korupmirani političar i optuženi seksualni zlostavljač, navodno je zaslužan za bogatstvo i uspon ‘ruske Mate Hari‘

Afp

Iako je zahvaljujući angažmanu u GRU-u stekla prilično bogatstvo, dodatno ga je podebljala pomoću poznanstava s utjecajnim Rusima. Konkretno, Maša Bentley, kako joj "tepa" The Insider, bila je u ljubavnoj vezi s Leonidom Slutskim, za seksualno napastovanje optuženim predsjednikom desne populističke i ultranacionalističke Liberalne demokratske stranke Rusije.

The Insider piše da je GRU Hodinskaja-Goleniščevu navodno regrutirao 2015., kada je radila kao druga tajnica u Ruskoj misiji pri UN-u te aktivno sudjelovala u pregovorima između službenog Damaska i sirijskom opozicijom. Uz to što je GRU-u javljala kako napreduju pregovori, ruskim je obavještajcima davala karte s pozicijama koje su držali protivnici režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Rusija je tijekom Sirijskog građanskog stala na Asadovu stranu, a The Insider kaže da je civile napadala nervnim agensom sarinom.

Majka joj otkrila plemenito podrijetlo

Maria Hodinskaja-Goleniščeva rođena je u Rjazanju, gradu na rijeci Oki koji se nalazi 196 kilometara jugoistočno od Moskve. Sve do 2010. godine, bila je poznata kao Maria Konovalova, a njezin otac Sergej Konovalov zamjenik je predsjednika ruske organizacije Borbeno bratstvo. Konovalov se brine o financijama udruge, nadgleda njezine medijske istupe te pruža podršku inicijativama Kremlja. Primjerice, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u rujnu 2022. godine zbog niza poraza koje su ruske snage pretrpjele u ratu u Ukrajini naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista, Konovalov je razgovorima za medije naklonjene Putinu govorio da je "Zapad organizirao pravi rat protiv Rusije". Uz to, Konovalov nadgleda akcije prikupljanja sredstava za žitelje istočnoukrajinske regije Donbas te održava edukacije za volontere koji se trebaju ići boriti u Ukrajinu.

Maria Konovalova postala je Maria Hodinskaja-Goleniščeva nakon što je gatara njezinoj majci Eleni Konovalovoj rekla da su joj preci povezani s prinčevima Hodinski i Kutuzov-Goleniščev. Prezime je prvo promijenila Elena, a Maria je svoje promijenila nakon studija. Kada je završila Fakultet za međunarodne odnose Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, na istom je sveučilištu upisala poslijediplomski iz orijentalnih studija. Tada je počela raditi i u Odjelu za međunarodne organizacije Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

image

Bentley Continental GT V8 u kojem, prema Insideru, uživa Maria Hodinskaja-Goleniščeva (ilustracija)

Afp

Nedugo zatim, Hodinskaja-Goleniščeva odlazi u Rusku misiju pri UN-u. Tamo je bila dio radnih grupa koje su se bavile bliskoistočnim pitanjima te se kasnije uključila i u pregovore koji su se ticali Sirije. Njezini kolege u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije uočili su da se izražava poput vojnika te koristi izraze poput "operativni prostor" te "operativno-taktičke mjere i radnje".

Svoju prvu knjigu - "Libijska lekcija: Opravdava li cilj sredstvo?" - Hodinskaja-Goleniščeva objavila je 2013., a nakon toga je objavila još tri - "Na pravoj strani povijesti: Sirijska kriza", "Alep: Rat i diplomacija" te "Sirija: Naporan put od rata do mira". The Insider piše da je Hodinskaja-Goleniščeva u tim knjigama često koristila propagandističku retoriku. Za Zapad je govorila da je "podmukao", a politiku Kremlja držala "miroljubivom". U knjigama nije spominjala aktivnosti Asadovih snaga i rusko bombardiranje civila.

Korupcijske afere ‘Ljonje Helikoptera‘

Hodinskaja-Goleniščeva 2018. stječe titulu profesorice te na ruskim federalnim televizijskim postajama počinje gostovati u svojstvu stručnjakinje za međunarodne odnose. U tom joj je periodu garderoba postala znatno skuplja, a navodno si je tada za devet milijuna rubalja (104 tisuće eura) kupila automobil Bentley Continental koji još uvijek vozi. The Insider navodi da Hodinskaja-Goleniščeva na posao u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije još uvijek ide u Žiguliju.

Iako neki tvrde da njezinim financijama brine njezin otac Sergej Konovalov, drugi kažu da znatnu količinu vremena provodi u uredu Andreja Ilnickog, glavnog ideologa Ministarstva obrane Rusije i pobornika ilegalne aneksije Krima te vojne intervencije u Donbasu. Međutim, najviše osoba s kojima je o njoj razgovarao tvrdi da je financira Leonid Slutski, predsjednik Odbora za međunarodne poslove u Dumi. Slutski, poznat i kao Ljonja Helikopter (Ljonja kraća varijanta imena Leonid), bio je uključen u nekoliko velikih skandala. Optuživalo ga se za traženje mita i primanje penthousea veličine 990 kvadratnih metara u zamjenu za posredovanje.

image

Poznata špijunka Mata-Hari (Margareta Gertruida Zelle, 1876-1917) s kojom uspoređuju Mariju Hodinskaju-Goleniščevu

Afp

Antikorupcijski fond kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog otkrio je 2018. da je supruga Leonida Slutskog Lidija Liskova posjeduje penthouse veličine 562 kvadratnih metara koji navodno vrijedi više od 400 milijuna rubalja (4,6 milijuna eura) te zemljište veličine jednog hektara u Moskovskoj oblasti. Slutski niti jednu od te tri nekretnine nije stavio u svoju imovinsku karticu. Slutski navodno prijateljuje s desnim ekstremistima i neonacistima iz cijele Europe te u Rusiju na privatne zabave dovodi europske i svjetske pop zvijezde. Španjolski pjevač i kantautor Enrique Iglesias otputovao je 2013. u Rusiju sa svojim bendom i plesačima kako bi sudjelovao u humanitarnom projektu koji je organizirala Ruska inicijativa, projekt Fondacije za mir koju vodi Slutski.

Novinarke Farida Rustamova, Daria Žuk i Ekaterina Kotrikadze za napastovanje u ožujku 2018. godine optužile su Slutskog. U pomoć su mu tada priskočili rektori sveučilišta s kojima je u prijateljskim odnosima, a Vijeće za etiku Dume nakon istrage ustvrdilo da Slutski nije napravio ništa nezakonito.

Profesorica voli i dijamante

Jedan je izvor iz Dume rekao The Insideru da je Slutski zaslužan za karijerni uzlet Hodinskaja-Goleniščeve. "Ljonja Helikopter je poznati ženskar. Kroz njegov je ured prošlo dosta mladih žena koje su kasnije završile na visokim pozicijama u vladi ili u šoubiznisu. Čuo sam da je se za (Hodinskaja-Goleniščevu) počeo brinuti dok je još bila studentica. Nakon toga joj je našao posao u Ministarstvu vanjskih poslova te povukao par veza kako bi otišla u Ženevu. Posao profesorice, udoban ured u Ministarstvu vanjskih, knjige, konferencije i gostovanja na televiziji - on joj se sve to omogućio. Jako je bogat i može joj pokloniti luksuzne predmete poput Bentleyja i dijamanata", rekao je izvor.

image

Slutski, ‘Ljonja Helikopter‘, sa svojim zaštitnikom Vladimirom Putinom

Afp

The Insider navodi da je karte s pozicijama Asadovih neprijatelja dobivala preko poštanskog sandučića koji je registriran na predstavništvo Nizara Ismailita u Londona. Nizari Ismailiti su ispočetka ustali protiv Asada, ali su mu se priklonili nakon poraza koje im je nanijela Islamska država. Šef predstavništva je bivši zubar Šafik Sahedina, osnivač klinike za starije osobe i oboljele od Alzheimerove bolesti. Sahedina često putuje po svijetu, a više je puta boravio u Moskvi, gdje se sastao s visokopozicioniranim dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Maria Hodinskaja-Goleniščeva vlasnica je dva ordena Ministarstva obrane Rusije - medalje za sudjelovanje u vojnoj operaciji u Siriji te medalje za jačanje vojne suradnje. Hodinskaja-Goleniščeva nije komentirala napise The Insidera, piše Jutarnji list.

image

Maria Hodinskaja-Goleniščeva kći je Sergeja Konovalova, zamjenik je predsjednika ruske organizacije Borbeno bratstvo, ali je promijenila prezime

Screenshot YouTube
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 13:20