StoryEditorOCM
Svijet‘tenkovi-kornjače‘

Rusko oklopno čudovište izazvalo šok na ratištu: ‘Ima ih još! Čak su ih dodatno opremili‘

Piše vijesti sd
17. travnja 2024. - 14:28

Već smo na ovome mjestu pisali o bizarnoj ruskoj inovaciji koja se pojavila na ukrajinskom bojištu - tenku nadograđenom ‘kornjačinim‘ oklopom, čeličnim ‘krovom‘ kao dodatnim oklopom koji bi trebao - čini se - služiti kao zaštita od opasnih ukrajinskih FPV dronova.

No, kako sada piše analitičar Forbesa, David Axe, čini se da se ne radi o jednokratnoj improvizaciji, već da Rusi grade veći broj takvih ‘kornjača‘ tenkova, pa čak i poboljšavaju taj nespretan i nezgrapan dizajn koji, budući da ‘krov‘ prekriva gotovo cijeli tenk, ima i negativne učinke - kod posade u velikoj mjeri ograničava svijest o ukupnoj situaciji u kojoj se nalaze, smanjuje pregled bojnog polja i mobilnost, a blokira i zakretanje kupole.

Axe navodi da se na prvoj snimci, koja se nedavno pojavila, ispod te konstrukcije ‘skrivao‘ stari ruski tenk T-72. Snimka zaslona iz video snimke ukrajinskog drona koja se pojavila na internetu u utorak prikazuje nešto što se čini kao standardni tenk T-62, T-72, T-80 ili T-90, kojem je dodan ‘kornjačin‘ oklop. Tenk je navodno napao ukrajinske položaje oko Krasnohorivke u Doneckoj oblasti na istoku Ukrajine, piše Jutarnji list.

Ono što je važno i novo u vezi s ovim tenkom, trećim koji se pojavio duž prve linije bojišta posljednjih tjedana, jest to da je opremljen dodatnom opremom za obranu od dronova u obliku skupine radio ometača.

Ti ometači, barem u teoriji, mogu blokirati radio signale koje piloti bespilotnih letjelica koriste za upravljanje svojim dvokilogramskim FPV dronovima, od kojih svaki nosi pola kilograma eksploziva, što je dovoljno da osakati pješaka ili uništi ili ošteti oklopno vozilo.

Velike tehničke poteškoće

Svaki novi sustav elektroničkog ratovanja koji Rusi razviju izaziva intenzivnu znatiželju među ukrajinskim vojnicima. Željni su znati radi li novi ometač i kako.

Kada se ranije ovog mjeseca ruski T-72 sa skupinom ometača zaustavio istočno od Ternija u Doneckoj oblasti, ukrajinska 12. brigada Azov organizirala je odvažnu operaciju kako bi ukrala tenk i proučila njegove ometače.

No, kako je već navedeno, ovako nadograđeni tenkovi imaju ozbiljne nedostatke. Uz ranije nabrojene, tu je i činjenica da postoje prostorne praznine između samog tenka i dodatnog oklopa, dovoljno široke da kroz njih vješt operater drona može uvesti svoju FPV bespilotnu letjelicu.

K tome, samo dodavanje ometača možda neće biti od velike pomoći jer ruski sustavi elektroničkog ratovanja ne rade uvijek dobro. Jedan ruski vojni bloger, navodi analitičar Forbesa, primijetio je "apsolutno lošu kvalitetu izrade" mnogih ometača. Ometači na T-72, koje je pronašla ukrajinska 12. brigada, bili su, prema riječima pripadnika brigade, "provizorni", "domaće izrade" i "izuzetno nezgodni".

Znakovito je da ometači trećeg ‘tenka-kornjače‘ nisu spriječili da tenk uoči - upravo dron.

Također, ti tenkovi previše su vidljivi na bojnom polju, gdje takva impozantna vidljivost može biti smrtna presuda. Samo dan ili dva nakon što se prvi T-72 s ‘krovom‘ pojavio na prvoj liniji kod Krasnohorivke, ukrajinski tim bespilotnih letjelica ušao je u trag tenku i detektirao ga u hangaru u Petrovski u Donecku.

Ukrajinsko topništvo gađalo je hangar, uništivši i hangar i vozila u njemu, uključujući i dodatno oklopljeni tenk. Ne bi trebalo biti iznenađenje ako i druge ‘tenkove-kornjače‘ čeka slična sudbina ili ako ih unište upravo oni dronovi od kojih ih je upravo njihov dodatni oklop trebao zaštititi.

image

Rusi su osmislili ‘tenkove-kornjače‘ zbog zaštite od ukrajinskih dronova, međutim uočeni su ozbiljni nedostaci

Anatolii Stepanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 06:28