StoryEditorOCM
Svijetsprječavanje rata

Ruski vojnik član je tajne organizacije: ‘Zapalio sam rovove pune suboraca...‘

Piše Luka Fišić/JL
13. listopada 2024. - 19:35

Ruski vojnik, kojeg su regrutirali Ukrajinci, detaljno je za britanski The Telegraph opisao kako je zapalio rovove pune Putinovih vojnika na lijevoj obali rijeke Dnjepar.

- Nastala je panika, izgubili su se u gustom dimu vatre i pod ukrajinskim granatama, rekao je ukrajinski agent, čije pravo ime The Telegraph ne spominje. Dok su pokušavali ugasiti vatru i spasiti zalihe hrane i oružja, vatra je već zahvatila većinu podzemne utvrde. Mnogi vojnici zadobili su teške opekotine.

Rusa iz priče, kako tvrdi, regrutirao je Ateš (što znači vatra na krimskotatarskom), podzemni ukrajinski pokret otpora. - Dobro sam poznavao to područje budući da sam tamo bio dugo vremena. Mislim da sam svoj posao obavio dobro. Rezultati su nadmašili naša očekivanja - kazao je, piše Jutarnji.

Ateš je na svom Telegram kanalu tada izvijestio kako je vatra tada ozbiljno oštetila rovove i zemunice obje jedinice, uništila nekoliko skladišta i spalila većinu zaliha. Oko 20 vojnika je navodno zadobilo teške opekline.

Ateš su osnovali etnički Ukrajinci, Rusi i Krimski Tatari na okupiranom Krimu u ljeto 2022. Sada ima više od 2000 boraca otpora koji djeluju na svim okupiranim teritorijima kao i u samoj Rusiji, a infiltrirarani su duboko unutar ruske vojske.

- Stalno rastemo - rekao je glasnogovornik Ateša.

image

ilustracija

/Shutterstock

Ta gerilska skupina surađuje s ukrajinskom obavještajnom službom kao i drugim pokretima otpora, snagu crpe iz poznavanja teritorija lokalnog stanovništva i, sve više, pomoći samih ruskih vojnika, piše The Telegraph. Ciljaju na regrutaciju Rusa koji su mobilizirani, a nikako ne žele sudjelovati na strani Putina.

- Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija, kako na prvoj liniji tako i u pozadini na Krimu i u Rusiji. Trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji se pridružuju našim redovima - rekao je glasnogovornik.

Na bojnom polju, rekao je glasnogovornik, Rusi daju informacije o pokretima trupa, isporukama oružja i streljiva, lokacijama zapovjednika i zapovjednim mjestima. Telegraph je razgovarao i još jednim Rusom, članom Ateša, koji živi na okupiranom Krimu u Port Kavkazu, luci u Kerčkom tjesnacu, koji dijeli krimski poluotok od Rusije.

- Rekli su mi točno što trebaju. Počeo sam prenositi podatke o vremenu, lokaciji, broju vozila, količini goriva, kao i brojeve kamiona koji prevoze gorivo i mazivo te druge bitne podatke - objasnio je.

The Telegraph piše kako je upravo njegov terenski rad sve pripremio za ukrajinski napad projektilima 31. svibnja na trajektni prijelaz i skladište nafte u luci, kao i za onaj 22. kolovoza, kada je potopljen trajekt koji je prevozio gorivo i oružje za Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 19:36