StoryEditorOCM
Svijettopnici zakazali

Ruski visokotehnološki topnički sustav na koji je Putin potrošio milijarde dolara trebao je donijeti pobjedu u ratu u Ukrajini, ali nije. Evo što se dogodilo

26. studenog 2022. - 23:28

Vojska Vladimira Putina potrošila je desetljeća i milijarde dolara na izgradnju onoga što bi trebalo biti najstrašniji sustav za kontrolu topničke vatre na svijetu. Kombinirajući bespilotne letjelice, radare i tisuće modernih haubica i raketnih bacača, ruski sustav za kontrolu vatre u teoriji može uočiti metu, odrediti koordinate i ispaliti granate samo za 10 sekundi, piše Forbes.

No, to je u teoriji. U praksi ratnog kaosa u Ukrajini, taj ruski sustav jedva da uopće funkcionira. A za to su, smatra proruski bloger Maksim Fomin, koji je i borac separatističkih snaga samoproglašene Narodne Republike Donjeck - najviše krivi upravo ruski topnici. Ustvrdio je kako većina topnika prije 24. veljače nije imala pojma kako se boriti u modernim uvjetima.

Fomin piše pod pseudonimom Vladlen Tatarski i ima ogroman broj pratitelja na Telegramu.

"Možemo reći da je 24. veljače većina topništva krenula u bitku s kompasom i dalekozorom pri ruci. Promatrač se trebao popeti na drvo ili negdje drugdje i kontrolirati vatru jer nije bilo dovoljno dronova, naveo je bloger. Popljuvao i funkcioniranje radarskog sustava. „Radarska vozila su bila prisutna, ali nisu mogla nadoknaditi nedostatak dronova. Radare uglavnom nitko ne zna koristiti ili nisu učinkoviti. Jedno mogu reći sa sigurnošću: nikada nisam čuo na zapovjednom mjestu da su dobili označavanje cilja s radarskih uređaja – komentirao je.

Njegova kritika odnosila se na vojnike Sjevernog vojnog okruga ruske vojske, ali ista kritika mogla bi se primijeniti i na druge jedinice, zapravo na cjelokupne Putinove snage. Sofisticirani sustav za upravljanje topničkom vatrom potpuno je beskoristan ako trupe ne znaju njime upravljati. Naravno, uvijek mogu ispaljivati puno granata, no prave mete ne pogađaju ni lako ni brzo.

Ne treba ni zaboraviti kako su u bijegu glavom bez obzira Putinove jedinice za sobom ostavile preko 90 svojih najboljih haubica. Agresor je tako uspio opremiti cijelu topničku brigadu ukrajinske vojske. Zarobljeni i napušteni ruski tenkovi i borbena vozila u Ukrajini, odavno su se okrenuli protiv bivših vlasnika, a takav je slučaj i s glavnom samohodnom haubicom 2S19. Kad je krenula u veljači u napad na Ukrajinu, Rusija je imala oko 850 ovih samohodnih haubica teških 42 tone. Devet mjeseci kasnije, Rusi su izgubili čak 91 haubicu 2S19, moguće i više, no neovisni analitičari za ovu brojku imaju konkretne dokaze. Od toga su 32 potpuno ispravne i njima sad upravljaju Ukrajinci.

image
Andrey Kronberg/Afp

"Naše su vještine atrofirale"

"Američka vojska drži svoje topništvo na razini brigade. Takva organizacija zahtjeva središnju kontrolu i brigada može premještati topništvo kako bi podržala bojne i satnije kojima je to najpotrebnije. Kod Rusa zapovjednik bojne ne mora od brigade tražiti vatrenu potporu jer ima svoju koja se nalazi odmah iza linija tenkova i borbenih vozila pješaštva. Svaka bojna, inače ima 18 haubica na gusjenicama. To su "bogovi rata", kako ih naziva Fomin. Brigada pak ima radarska vozila SNAR-10 i Zoopark-1, a također može poslati bespilotne letjelice Orlan-10 ili Orlan-30 koje dostavljaju koordinate ciljeva bojni, koja ih potom prosljeđuje (zajedno sa svim ciljevima koje sama dobije) preko zapovjednika baterija, osobama koje su zadužene za topove, piše Forbes.

Tateoretski dobro zamišljena  integracija tenkova, pješaštva i topništva trebala bi omogućiti ruskim topovima da brzo gađaju neprijateljske trupe. Ali to se ne događa. 

Sustav za kontrolu vatre funkcionirao je prilično dobro tijekom prve faze ruskog rata protiv Ukrajine, u istočnoj regiji Donbas 2014. i 2015. Tada su ruske baterije često ometale ukrajinske pokušaje pregrupiranja. Između 2015. i 2022. najveća akcija ruske vojske odvijala se u Siriji, gdje su borbe bile rijetke, a neprijatelj nesofisticiran.

„Naše topničke vještine su naprosto atrofirale. Iskustvo Sirije nikako ne odgovara Ukrajini”, konstatirao je ruski bloger. Štoviše, kako je naveo, vojska je postala opuštena i nisu nabavili dovoljno Orlan bespilotnih letjelica za podršku sustavu za kontrolu vatre velikih razmjera.

"Bespilotne letjelice Orlan-30 opremljene laserskim pokazivačima najbolje su sredstvo za navođenje Krasnopolja, smatra Fomin. No, bez odgovarajućeg broja Orlana za lociranje neprijatelja granate visoke tehnologije ostaju neiskorištene. Krasnopolj je visokoprecizni navođeni projektil s reaktivnim motorom i samonavođenom bojevom glavom.

„Situacija se sada donekle popravila u odnosu na početak invazije. Mnoge ruske baterije imaju dronove kineske proizvodnje, ističe ruski vojni bloger. Ti dronovi nemaju laserski označivač, ali imaju videokameru, a to je smatra bloger veliki napredak u odnosu na promatrače na drvetu. Isto tako otkriva kako sada ruske jedinice sve više razmjenjuju podatke i poruke pomoću komunikacijskog kanala Telegram.

„Dok ruski širi rat protiv Ukrajine ulazi u deveti mjesec, ruski topnički sustav za kontrolu vatre još uvijek ne radi kako je zamišljeno, žali se Fomin, ali i tješi kako još nije kasno da se stvari poprave. „Ruski bogovi rata lako će riješiti problem s Ukrajinom ako se vojnicima dade više Orlana-30 da navedu Krasnopolj”, ustvrdio je.

No da ih imaju dovoljno, svakako ih ne bi čuvali u skladištima. Problem je što ih nemaju. Domaći proizvođači pritisnuti su stranim sankcijama i nemaju sve komponente za proizvodnju pa vojska rupe krpa iranskim dronovima. No i iranske bespilotne letjelice uključuju mnoge strane dijelove. I njima će se slavina zavrnuti.

Na umu treba imati i činjenicu da je veliki broj iskusnih i obučenih topnika ubijen u devet mjeseci teškog ratovanja ili su ranjeni i liječe se po ruskim bolnicama, a na njihova mjesta dolaze rezervisti bez dovoljno vojnog znanja i iskustva. Ako ruski topnici koji su prošli mjesece i godine obuke nisu bili sposobni raditi sa sofisticiranim sustavom za upravljanje vatrom, kako to navodi i Maksim Fomin, kakve onda šanse imaju nedovoljno obučeni novaci?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 07:49