StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Rusija noćas napala Odesu; troje mrtvih i 13 ozlijeđenih. Poruka SAD-u: ‘Ulaze sve dublje i dublje u ponor...‘

Piše Hina
14. lipnja 2023. - 06:31

Rusija noćas napala Odesu

Rusija je tijekom noći 14. lipnja napala južni ukrajinski grad Odesu krstarećim projektilima Kalibr, od kojih je dva oborila protuzračna obrana grada. Eksplozije su se čule oko 2.30 ujutro po lokalnom vremenu, a nakon toga su zabilježeni požar i velike količine dima.

Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske u svojoj je objavi ustvrdilo da je nakon napada prijavljen požar u blizini poslovnog centra i da je pogođeno skladište trgovačkog lanca.

Puni razmjer štete još se utvrđuje, a Reuters javlja da su prema sadašnjim podacima poginule tri osobe, a ozlijeđeno ih je najmanje 13.



Rusija: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vrijedan 325 milijuna dolara gura Washington dublje u "ponor" sukoba, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rano u srijedu.

image
Mandel Ngan/Afp

Paket, koji uključuje streljivo za sustave protuzračne obrane, municiju i vozila, dolazi u trenutku kada Ukrajina oblikuje svoju dugo očekivanu protuofenzivu. 

"Sjedinjene Države ulaze sve dublje i dublje u ponor ukrajinske krize", citiran je Antonov u objavi na kanalu Telegram.

"Očigledno, američki stratezi nekako ne shvaćaju da nikakva količina oružja, bez obzira na sudjelovanje plaćenika, neće moći preokrenuti tijek specijalne vojne operacije (Rusije)", prenosi Reuters.

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi saveznici Ukrajine poslali su Kijevu vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je u utorak novu pomoć SAD-a, rekavši na Twitteru da je to ono što ukrajinske obrambene snage trebaju - "učinkovitu pomoć u oslobađanju teritorija koje je privremeno okupirao ruski agresor".ž

Zelenskij traži strože sankcije za komponente ruskih projektila

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na strože sankcije kako bi se zaustavio protok komponenti koje se koriste u ruskim projektilima, rekavši da je jeftinije zaustaviti njihov prijenos nego jačati protuzračne sustave.

Bio je to drugi put u nešto više od tjedan dana da je Zelenskij pozvao na stroža pravila kako bi se zaustavilo ono što ukrajinske vlasti nazivaju "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva.

image
Daniel Mihailescu/Afp

Rusija poriče da u Ukrajini cilja civile, ali često pogađa nevojne zgrade, a posljednja je bila raketa koja je pogodila stambenu zgradu i skladišta u rodnom gradu Zelenskog, Krivji Rih u središnjoj Ukrajini, ubivši 11 ljudi.

Zelenskij je kazao da je projektil korišten u napadu sadržavao oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i da se o tom pitanju u utorak razgovaralo s diplomatima u Kijevu.

"Nažalost, Rusija još uvijek može dobiti kritične komponente za projektile koje proizvode tvrtke iz različitih zemalja, uključujući partnerske zemlje", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

Svi ukrajinski partneri imaju popis tvrtki koje Rusiji isporučuju takve proizvode, rekao je. "Jasno je da je jeftinije, jednom zauvijek, zatvoriti teroristima puteve opskrbe komponentama terora nego stalno trošiti na nove rakete za protuzračnu obranu", zaključio je Zelenskij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:05