StoryEditor
SvijetDoku Hamatovič Umarov, Čelnik islamističke skupine čiji je cilj stvaranje ‘Kavkaskog emirata’, jučer je priznao da je upravo on naredio nedavni bombaški napad na moskovsku zračnu luku Domodjedovo

‘Ruski Osama bin Laden’ po cijenu krvi želi islamsku državu na Kavkazu

Piše PSD.
9. veljače 2011. - 09:32

Doku Hamatovič Umarov – ili izvorno čečenski: Doka Hjant Umar – koji je u utorak priznao da je upravo on naredio nedavni bombaški napad na moskovsku zračnu luku Domodjedovo, jedan je od najopasnijih islamističkih pobunjeničkih vođa u Rusiji.
Čelnik je islamističke skupine čiji je cilj stvaranje “Kavkaskog emirata”, neovisne islamske države na ruskom sjevernom Kavkazu, nosi također i neslužbeni naslov “ruskog Osame bin Ladena”.

Brojni civili pobijeni u njegovim napadima su “kolateralna žrtva” ovog njegova projekta. U Moskvi je ovom prigodom zaokružena krvava bilanca najnovijeg “pothvata” Doke Umarova od 24. siječnja: 36 ubijenih i 180 ranjenih ljudi, Rusa i stranaca, podjednako.

U svojoj snimljenoj poruci na ruskom jeziku, objavljenoj na internetu, rekao je da je moskovski napad “osveta za ruske zločine na Kavkazu” te da će takvih napada biti još, pozivajući se pritom na svoju zapovijed i “Božju volju”.

U paketu s Rusijom, loše su prošli i “cionistički i kršćanski režimi, na čelu s Izraelom i SAD-om”, koje je također osudio za zločine protiv muslimana širom svijeta.

Doka Umarov rođen je prije 47 godina, a od prije pet godina je gerilski predsjednik nepriznate “Čečenske republike Ičkerije”. U Rusiji je, pak, opasni kriminalac, koji je na policijskim tjeralicama zbog otmica i ubojstava.

Prije najnovijega moskovskog napada potvrdio je odgovornost i za napade na vlak Moskva-Sankt Peterburg u studenome 2009. godine, kada je poginulo 26 osoba, te u moskovskoj podzemnoj željeznici u ožujku prošle godine, kad ih je ubijeno 40, dok ih je više od sto ranjeno.

Zna se i da je njegov izvršitelj u nedavnom napadu na Domodjedovo 20-godišnji bombaš samoubojica sa sjevernog Kavkaza.

Prije otprilike pola godine Doka Umarov podnio je ostavku na jednu od svojih dužnosti – onu u “Kavkaskom emiratu” – i na dužnost “emira” postavio Aslambeka Vadalova

Samo dva tjedna nakon toga se predomislio i objavio da će ipak ostati i na toj funkciji. Rusima će tako još odzvanjati u ušima njegova najnovija izjava kako “ima još stotine boraca spremnih na borbu” protiv Rusije, ali da se on ipak nada kako “neće morati proliti puno ruske krvi prije nego što Rusi napuste Kavkaz”.

joško čelan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 03:49