StoryEditorOCM
SvijetPutinov kadar

Ruske vojnike koji odbijaju ići u samoubilačke napade u Ukrajini gole bacaju u jame; Za izlazak moraju masno platiti

Piše vijesti sd
22. studenog 2023. - 11:57

Ruske vojnike gole bacaju u jame ako odbiju krenuti u samoubilačke misije protiv ukrajinskog topništva, a iz istih ne smiju izaći sve dok ne plate mito od 4000 funti, tvrdi Olga Belanovskaja, čiji je suprug Maksim (28) na prvoj liniji bojišnice, prenosi Daily Mail.

Društvenim mrežama kruži video koji pokazuje petoricu Rusa koji su u jami proveli četiri noći - ne uplate li pozamašan novčani iznos, vojnicima prijete likvidacija ili zakopavanje u jamu, piše Jutarnji list.

Olga, koja nema pojma je li Maksim uopće živ, također je otkrila kako su vojnici prisiljeni platiti mito od 1785 funti ako žele otići na dopust. Bez tog novca nikad neće napustiti prve crte bojišnice. Ona kaže i kako vojnici u najkraćem mogućem vremenu moraju iskopati rovove, a tek kada završe, nadređeni im daju hranu i vodu.

- Došla sam u Moskvu s osobnim apelom administraciji predsjednika Vladimira Putina, Ministarstvu obrane i drugim državnim tijelima. Naši mladići goli čame u rupama iskopanima u zemlji. Mogu ih napustiti samo ako plate mito od 400.000 rubalja (3575 funti). Šalju ih u te rupe jer su odbili krenuti u napad bez odgovarajuće opreme nakon što im je naređeno da samo s mitraljezima krenu na topove, tenkove i minobacače. Da bi se odmorili, vojnici moraju platiti 200.000 rubalja (1785 funti). Ni ranjenici nisu pošteđeni strašnog tretmana. Drže ih u podrumima bez hrane, doslovce ih dokrajčuju. Čak i one koji su na štakama i u invalidskim kolicima vraćaju na frontu. Ako i pokušaju dobiti medicinsko izuzeće, bivaju odbijeni - rekla je.

Ona je samo jedna od sve većeg broja žena u Rusiji koje izražavaju svoj bijes zbog Putinova rata. Ruski predsjednik itekako je zabrinut da bi prosvjedi supruga i majki prisilno mobiliziranih muškaraca mogli naštetiti njegovoj kampanji za izbore u ožujku.

Na nedavnom prosvjedu jedna bijesna žena izjavila je: "Putin nam svima pljuje u lice! Taj diktator oslobađa tisuće ubojica i silovatelja koji su šest mjeseci bili u njegovom ratu, a obične mobilizirane ljude koji poštuju zakon osuđuje da ostanu na fronti kao topovsko meso do kraja rata, dok one koji se žale šalje u zatvor".

Organizatorica prosvjeda u Khabarovsku, na dalekom istoku Rusije, 30 km od granice s Kinom, bunila se protiv policije koja je kontrolirala okupljanje na kojem su uglavnom sudjelovale žene.

"Sramite se! Sramota za policiju! Prestanite uhićivati prosvjednike!", vikala je, piše Jutarnji list.

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu trebali bi znati što im se zbiva u vojsci

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:03